Takarékosság

2022.09.29. 18:58

Lőrinciben 32 millió forint többletkiadással számolnak az energiaárak emelkedése miatt

Némiképp „felpuhított” formában fogadta el a lőrinci képviselő-testület az energiaárak emelkedése miatt szükségessé vált takarékossági intézkedéseket.

T. O.

A selypi kultúrház tavaly elkészült díszkivilágítását nem kapcsolják le, de az intézmény télen zárva marad

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

A jelenlegi kalkulációk szerint a gáz és az elektromos áram drágulása csak az év hátralévő hónapjaiban csaknem 32 millió forint többletkiadással jár az önkormányzat számára, így szükségessé vált a költségvetés egyensúlyának a megőrzése.

A városvezetés arról döntött, hogy az önkormányzat intézményeiben – kivéve az orvosi rendelőket, az óvodát és a bölcsődét, valamint az idősek otthonát – télen nem lehet 20 Celsius-foknál magasabb a hőmérséklet. Az eredeti tervekben még 18 fok szerepelt, ezt módosította csütörtöki ülésén a városvezetés. Döntöttek arról is, hogy ebben az évben nem állítják fel a fedett műfüves futballpályát a városi sporttelepen.

Az elképzelések szerint megszüntették volna az épületek és a műemlékek kivilágítását is, de ezt nem fogadta el a testület, miként a karácsonyi díszkivilágítás szüneteltetését sem. Utóbbit annyiban módosították, hogy az ünnepi hangulathoz tartozó fényelemeket csak decemberben működtetik. A téli hónapokban, azaz október 15-e és március 31-e között a Városi Művelődési Intézmény, azaz az egykori selypi cukorgyári kultúrotthon zárva tart, a közvilágítási időszakot pedig hamarosan felülvizsgálják.
Szintén a takarékosság jegyében a város közterületeinek szokásos őszi virágosítása elmarad, de a herédi úton pótolják a kiszáradt fákat, csaknem 3,6 millió forint értékben, s a Szabadság téri játszótéren és a piacnál is kicserélik az elpusztult egyedeket.

A temetőben nem újítják fel a ravatalozó előterét sem, kétmillió forintot spórolva ezzel.

A képviselő-testület továbbra is engedélyezi a zöldhulladék portákon történő elégetését november 15-éig a korábban meghatározott időpontban (csütörtökönként 11 és 18 óra között), mivel a településen nem biztosítottak a komposztálás feltételei.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában