Csillagászat

2022.09.23. 06:50

Közel hatvan éve nem volt ilyen égi csoda, ritka jelenségeknek lehetünk szemtanúi hétvégén

Közelről láthatjuk a Jupitert, érdemes lesz az eget kémlelni vasárnap és hétfőn is.

F. V. E.

Forrás: NASA

Az oppozíció, vagyis a Jupiter és a Föld szembenállása nagyjából 13 havonta következik be. 

– Ehhez azt kell elképzelni, hogy a Föld kering a Nap körül, egyévente tesz meg egy keringést. Közben a Jupiter is halad a Nap körüli pályáján, de lassabban, így neki 12 év kell egy kör megtételére a Nap körül. Vagyis, amíg a Föld megtesz egy keringést, a Jupiter közben a pályájának egytizenketted részével arrébb megy, így jön ki az az egy évnél kicsit hosszabb idő, amikor a Jupiter, a Föld és a Nap egy egyenesre esnek – mondta el a Heol-nak Varga-Verebélyi Erika, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjának, a Bükki Csillagdának a csillagászati tárlatvezetője, csillagász.

Ha ezt az égimechanikai elgondolást tovább bonyolítjuk, figyelembe kell venni azt, hogy a bolygók nem körpályán haladnak a Nap körül, hanem ellipszis alakú pályán. Az ellipszispályának pedig lesz egy Nap-közeli és egy Nap-távoli pontja. A Jupiter akkor tud a Földhöz legközelebb kerülni, ha a Nap-közeli pontjában van, ez pedig mindössze 12 évente egyszer fordul elő. A legszorosabb közelséghez viszont még az is kell, hogy a Föld a Jupiterrel azonos oldalon, Nap-távoli pontban legyen, ismertette a szakember.
– Most szeptemberben ezek az események, vagyis a Nap-közeli pont és a szembenállás nagyjából egybe esnek. Ez az, ami nagyon ritkán fordul elő, legutóbb 59 éve volt ilyen. A Jupiter szeptember 25-én lesz a legközelebb a Földhöz, és szeptember 26-án pedig a szembenállás lesz. Vagyis mind a két nap a lehető legalkalmasabb arra, hogy megpróbáljuk megfigyelni vagy akár lefotózni is a Jupitert – ismertette Varga-Verebélyi Erika.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában