Nyílt levél

2022.09.15. 20:22

Tiltakozó aláírásokat gyűjtenek az egri kertvárosiak az elkerülő út nyomvonala miatt

Ősszel bemutatják az átdolgozott terveket. Mindeközben az Egri Kertvárosért Civil Társaság nyílt levélben kéri, hogy jelöljön ki a közgyűlés egy felelőst, aki a helyiek érdekét képviseli a megrendelő és a kormány előtt.

SZ. M. L.

Az elkerülő út megépítésével tehermentesítik a belvárost

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) arról adott hírt, hogy a lakosság visszajelzései alapján módosítják némileg az Eger elkerülő út nyomvonalterveit.

A közösségi tervezés – lakossági fórumok, projekt online felületei – keretein belül beérkezett észrevételek alapján a belső és a külső nyomvonal finomhangolása folyamatban van. Bejegyzés sorozatunkban bemutatjuk azokat a főbb, érintett területeket, ahol a nyomvonalfolyosókat tovább vizsgáljuk, finomítjuk. A vizsgálatok eredményét, azaz a tervzsűri elé kerülő nyomvonalváltozatokat a lakosság számára előreláthatólag ősszel tudjuk bemutatni.  A végleges döntést a tovább tervezésre kerülő nyomvonalról novemberben egy szakmai tervzsűri hozza meg – tette közé a NIF. A posztjuk szerint ezek a területek többek között a Déli Iparterület, a Vécseyvölgy, Felnémet és a Nyugati átkötés – Liliom utcai szakaszát jelentik. Tehát ezeken a helyeken mindenképp lesz változás, az azonban csak később derül ki, hogy milyen. 

Ezzel egy időben az az Egri Kertvárosért Civil Társaság nyílt levelet írt, mert egyoldalúnak érzik a kommunikációt.
– Szervezetünk aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy a tervezett „Egri Keleti Elkerülő Út”, a lakóövezettől távolabb, a NIF által kiadott térképen, kék színnel jelzett nyomvonalon vezessen, egyben tiltakozunk az ellen, hogy a tervezett elkerülő út, a kék nyomvonallal jelzett sávnál közelebb kerüljön Egerhez, ellehetetlenítve a város keleti – főként a kertvárosi övezetében lakók életét. Jelenleg 2600 érvényes aláírással rendelkezünk. A lakott területekhez közelebb eső nyomvonal által érintett területeken 500 kiskorú gyermek is él, akik az aláíró íven az aláírók mellett feltüntetésre kerültek. Az elmúlt hónapokban azt tapasztaltuk, hogy a nyomvonalról folytatott lakossági kommunikáció egyoldalú a részünkről, az Önkormányzat részéről nem tudunk megfelelő partnert találni a dialógushoz. Úgy véljük, hogy minden igyekezetünk ellenére nem tudunk kihez fordulni. A képviselők közül többen meghallgatnak minket, de felelőse az elkerülő út témájának jelenleg nincs – írta Kovács-F. László, a társaság képviselője.

Kérik a közgyűlést, hogy a tagjai közül jelöljön ki egy alpolgármestert vagy egy önkormányzati biztost, aki a NIF, illetve jogutódja felé, valamint a kormány felé az Egri Elkerülő Út ügyében eljár, és a város polgárainak érdekeit képviseli. Továbbá a társaság megkereséseire is válaszol, és hivatalos tárgyalópartner a helyhatóság részéről.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában