Vége a szüretnek

2022.10.30. 10:00

Az idei évjárat remeknek ígérkezik: gyümölcsös, illatos borok készültek mindkét borvidékünkön

A Mátrai Borvidéken kicsit korábban, az egrin pár napja befejeződött már a szüret. A két hegyközségi tanács elnökét kérdeztük a termésről. Becsült adat már van, hivatalos mennyiséget még nem tudtak mondani.

Sike Sándor

Kevesebb a termés, de szerencsére nem sokkal

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Kovács Zita, a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke portálunk kérdésére elmondta, hogy bár hivatalos adat még nincs, de annyi már látható, hogy 20-25 százalékkal kevesebb a termés az előzetesen becsültnél.

– Nehéz, technikás volt a szüret, de maguk miatt a 2022-es évjáratú borok miatt nem kell majd szégyenkezni – fogalmazott.

A tanácselnök tájékoztatása szerint az aszály miatt idén alacsonyabb az alkoholtartalom, ám ezt ellensúlyozzák az ízek, az illatok. Nagyon könnyű, jóivású nedűkre számíthatunk.

– Könnyed, gyümölcsös, illatos borok készültek idén – hangsúlyozta Kovács Zita, s hozzátette, a kék szőlők esetében még az eső is időben megjött, s akik valamilyen okból nem szedték le korábban gyönyörű paraméterekkel rendelkező bort állíthattak elő.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt közölte, hogy a leszedett termésről majd most jönnek be az adatok. A jogszabályok értelmében november 30-ig kell beküldeni, hogy milyen fajtából, mennyit szüreteltek.

– Tapasztalataink szerint területenként nagyon eltérők a termésátlagok. Vannak hektáronként 100 mázsa feletti eredmények is, de jellemzően 50-80 mázsa között mozog az egy-egy hektárról leszüretelt szőlő – mondta a szakember.

Portálunk kérdésére Farkas László elmondta, hogy 98-99 százalékban leszedték már a szőlőt, bár most a késői szedésnek is megfelelő időjárás járja. A hideg nem csípte meg, nem pereg a szőlő. Ami pedig a minőséget illeti: a cukorfokkal nem volt probléma, legfeljebb ott, ahol nagyon korán szedték. A vöröseknél 18 cukorfok alatt nem volt a szőlő, bizonyos fajtáknál és területeken a 22-23 fok sem volt ritka.

A hegyközségi tanács elnöke elmondta azt is, hogy most ütemesen folynak a talajmunkák, ami azért lehetséges, mert megfelelő mennyiségű eső esett, feláztatva a talajt. Az ültetvények úgy 70-80 százalékán már elvégezték a gazdák a talajmunkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában