Egészségügy

2022.10.26. 14:00

Drakulát is újraélesztették az egri kórházban

Szakmai versenyt rendeztek középiskolások részére az egri kórház Refektóriumában szerdán. A diákok kreatív, ijesztő halloweeni jelmezekbe öltöztek, s a nap folyamán különböző érdekes feladatokat kellett megoldaniuk a kórház területén.

B. D.

Tündék, törpök és hobbitok versenyeztek az egri kórházban

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A szervezők nagy szükségét érzik annak, hogy az egészségügyi pályát választó fiatalok ne csak a nehézségeket, hanem a pálya szépségét is lássák. Szeretnének rávilágítani arra, hogy a képzések során a diákok olyan tudást kaphatnak, amit más nem tud. Szeretnék őket motiválni abban, hogy az iskola elvégzését követően is maradjanak ezen a pályán. Ezért gondolták, hogy eltérnek a sablonos versenyformától és modernizálják, de mégis megmaradnak a szakmaiságnál.

– Először azt hittem, hogy eltévedtem és más helyre érkeztem, amikor megláttam a jelmezeket. Nagy öröm a kórház számára, hogy a mai rendezvény létrejöhetett. A verseny célja a szakmai megmérettetésen túl a vidámság üzenete. Legyen ez az üzenet, amit mindenki hazavisz magával, hogy az ápolás szakma minden nehézsége ellenére tartalmaz szépségeket, és olyan lehetőségeket mindenki számára, amiben az egyéniségét meg tudja mutatni. Kívánom, hogy ez a mondanivaló megfoganjon minden fiatalban – mondta a megnyitón dr. Vácity József, az egri kórház főigazgatója.

Különleges ruhákban versenyeztek a résztvevők
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az egész versenyt a Gyűrűk Ura történetére építették, melyet ötvöztek a Halloweennal. A helyszínek megnevezése is ebből adódik, például Moria bányái, Vámpírok völgye, Térkép szoba, Hősök mezeje, s a csapatokat is e szerint nevezték el: hobbitok, tündék és törpök. Többek között szerepel a feladatokban Drakula újraélesztése, teszt kitöltése libatollal és művérrel, öregségi szimulátorral finommotoros ügyességi feladat végrehajtása, memóriafeladatként diagnosztikus és terápiás ápolási eszközök felismerése. Az egyes állomások megtalálásában egy térkép volt a diákok segítségére.

Bekötött szemmel is tudni kell ellátni a beteget
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Nagyon örülök neki, hogy ez az ötlet megfogalmazódott, és az ötletből valóság lett. Remélem, hogy ezzel azt terjesztik mindenfelé, hogy az egészségügy egy nagyon szép hivatás. És hogy minél többen válasszák ezt a szakmát, mert mi egy nagy, összetartó család vagyunk, és olyan célok vannak előttünk, ami szerintem más hivatásnál nem található meg. Izgalmas feladatokkal, izgalmas nap elé nézünk – hangsúlyozta dr. Thummererné Rebicsek Rita, ápolási igazgató a megnyitó után.

A versenyben 10 csapat vesz részt, csapatonként 4 diák. Négy iskolából érkeztek a versenyzők – Szolnokról, Egerből és Hatvanból. A megmérettetés során 15 állomás lesz, melyekben Egerből, Gyöngyösről és Hatvanból érkező oktatónővérek segítettek.

– Már látjuk az orkokat a megyehatárában. Még időben érkeztetek, és ahogy kértük, félelmetes öltözetben. Minden eszközzel segíteni fogjuk küldetéseteket, kaptok térképet, útmutatást, a helyszíneken megkapjátok a pontos instrukciókat. Étellel, itallal is készültünk, ugyanis üres gyomorral nem lehet győzni – indították el a versenyt. Az első feladatban egy tesztet kellett kitölteniük a diákoknak libatollal és művérrel.

Az újraélesztés is komoly kihívás
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Koskáné Török Tünde, a kórház vezető szakoktatója portálunkkal közölte, hogy mindenki kap ajándékot a verseny végén. Az első három helyezettet elektromos fogkefével, vásárlási utalvánnyal és könyvjutalommal díjazzák. Illetve jutalmazzák a jelmezeket és a bemutatkozó videókat is. Az eseményt az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei Szervezete szervezte.

A versenyen első helyezést ért el a hatvani diákok „Inkubátotorok”csapata, második helyezést a szolnokiak „Lámpás Hölgyek” nevű csapata és harmadik helyezést ért el az egriek „Törp ápolók” csapata.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában