Centenárium

2022.10.30. 13:36

Gárdonyi felújított egri síremlékét koszorúzták halála napjának 100. évfordulóján + fotók

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára emlékezünk, a programsorozat vasárnap a Gárdonyi Emlékházban és Kertben családi délelőttel folytatódott, majd déli fél 12-kor az író felújított sírjánál megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegtek az író emléke előtt.

S. S.

Ignácz Balázs, a Heves Megyei Kormányhivatal főispánja és Dr. Kadlott Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából koszorúztak a költő sírjánál, az Egri várban

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az író várban lévő sírjánál előbb Jónás Zoltán szavalta el Gárdonyi Ha meghalok című versét, majd a megyeszékhely önkormányzatának képviseletében Minczér Gábor mondott beszédet. Az alpolgármester szavai szerint ő egyet tud érteni azokkal, akik azt mondják, Gárdonyi nélkül nincsen Eger. 

– Az a város, amit mi ismerünk és amiben élünk, aminek nap, mint nap járjuk az utcáit, valóban nem létezhetne Gárdonyi Géza nélkül. Az író arra tanított minket, hogy merjünk egriek lenni, legyünk büszkék arra, hogy egrinek születhettünk, vagy ide költözvén hosszú évek alatt egrivé válhattunk. Legyünk büszkék történelmünkre, erre a gyönyörű városra, ennek az épített és szellemi értékeire, örökségünkre, hiszen ez a város a mi örökségünk – fogalmazott.

Saárossy Kinga, a Gárdonyi Géza Színház társulatának tagja, Jászai Mari-díjas, és Blaskó Balázs Jászai Mari-díjas színművész, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mihályi Máté, a Nemzeti Örökség Intézet általános főigazgatóhelyettese beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az intézet fontos küldetésének tekinti a nemzeti sírkert mintegy hatezer sírjának gondozását, folyamatos felújítását. Ennek a küldetésnek egy jelentős állomása a mai. Gárdonyi Géza sírját közel egymillió forintból újíttatták fel ugyanis.

A főigazgatóhelyettes szólt arról is, hogy a megújult Nemzeti Örökség Intézet fontos stratégiai célja, hogy a nemzeti sírkertbe sorolt sírokat, illetve az azokban nyugvó személyeket beemelje emlékezetpedagógiai programjába.

– Szeretnénk, hogy az ország huszonegy nemzeti és lassan hatvan történelmi emlékhelye mellett nagyjaink emlékhelyeit is felkeresné minden középiskolás. Olyanokét, mint amilyen például Kölcsey Ferenc, Kazinczy Ferenc, Benczúr Gyula, Eötvös József és Széchenyi István, vagy éppen Gárdonyi Géza. E mellett célunk, hogy jelenlegi határainkon túli nyughellyel rendelkező, de nemzeti történelmünkben meghatározó személyek sírjait is felkutassuk, azonosítsuk és regisztráljuk – mondta Mihályi Máté.

Marton Tímea, a Dobó István Vármúzeum üzemeltetési igazgatóhelyettese és Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A sírnál tartott megemlékezésen Király Júlia irodalomtörténész, főmuzeológus Gárdonyi Géza, a bájos lángelme címmel elmondott beszédével méltatta az írót. A beszédek elhangzását követően – mások mellett – elhelyezte koszorúját az emlékhelyen a Nemzeti Örökség Intézet, dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, Ignácz Balázs, Heves megye főispánja, Eger önkormányzata képviseletében pedig Mirkóczki Zita és Komlósi Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában