Kötetbemutató

2022.10.12. 19:44

Igaz történetekkel segíti a traumák feldolgozását az egri Moretti Magdolna

A pszichiáter főorvos legújabb könyvét mutatták be szerda délután a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban.

Bíró Daniella

Moretti Magdolna bemutatta legújabb könyvét az egri könyvtárban

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A kötet címe Legbelül... traumák és gyógyulás az életíven át. A páciensek eseteit bemutatva fejti ki a magzati kortól egészen a halál időszakáig jelenlévő traumákat.

– A könyvtár számára nagy öröm, hogy bemutathatjuk a főorvos legújabb kötetét. Hiszen a könyv szerzője több évtizede a szakmájában elismert kiválóság, és nem mellesleg a könyvtárosok egyik kedvenc olvasója – mondta Szemerszkiné Dürgő Csilla, könyvtáros.

A bemutatón Szécsényi Orsolya könyvtáros beszélgetett Moretti Magdolnával arról, hogyan fogalmazódott meg a kötet megírásának ötlete, mit nevezünk traumának, és milyen a kapcsolata a mű írójának a könyvekkel.

– Az olvasáshoz fűződő élményem állítólag négyéves koromban kezdődött. A szüleim pedagógusok voltak, és amikor sokat dolgoztak, én mindig olvastam. Ez a szenvedély azóta sem múlt el, könyv nélkül nem megyek sehová – hangsúlyozta Moretti Magdolna.

Moretti Magdolna új könyve
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Úgy éreztem, ez a kötet egyszerűen kikívánkozott belőlem. A megírásakor az járt a fejemben, hogy ezzel a könyvvel segíthetek azoknak, akiknek szükségük van rá. Azt gondoltam, ezeket a történeteket meg kell osztani azért, hogy az emberek ne adják fel, és tudják, nincsenek egyedül a problémáikkal – emelte ki a főorvos. Kifejtette, hogy a könyvben igaz történetek szerepelnek, de az adatokat megváltoztatta. A páciensek is beleegyeztek, hogy megoszthassa a történetüket és ezáltal segíthessenek másoknak. A klienseitől ez hatalmas ajándék volt számára.

Szécsényi Orsolya ismertette, hogy a mű nagyon közérthető, a hétköznapi emberek nyelvén íródott. Kíváncsi volt arra, a szerző orvosként hogyan tudott elvonatkoztatni a szakmai nyelvtől.

Sokakat érdekelt a könyvbemutató
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Tulajdonképpen ez ugyanaz, mint amikor a terápián ülünk a klienssel. Próbálom megtalálni a közös nyelvet, szimbólumot, azért, hogy jobban megértsék. Sokszor van, hogy a foglalkozásukhoz kötődő példával szemléltetem a probléma megoldását – mondta Moretti Magdolna.

A könyvnek 8 fejezete van, a fogantatástól egészen az életút végéig kíséri végig a traumákat. A szerző az eseményen hangsúlyozta, sokszor a kicsinek tűnő dolgok okozhatják a legnagyobb traumákat. Az is okozhat megrázkódtatást, ha valakit nem hallgatnak meg, vagy megalázzák csúnya szavakkal.
– Minden, amivel nem tudunk megbirkózni, az beleivódik az ember lelkébe. A trauma teljesen másképp tárolódik az agyban. Olyan, mintha befagyna az időben, és egy emlék hatására pedig újra előjön – fejtette ki a főorvos.

A könyvbemutatón néhány esetet részletesebben ismertetve fejtette ki  a traumákat és azok kezelését. Elmondta azt is, hogy a legtöbb rossz élményt gyermekkorunkban szerezzük, és azokat visszük magunkkal egész életünkben. Mesélt a különböző traumakezelési technikákról, az EMDR módszerről, valamint a zene-és irodalomterápiáról is.

– Fontos, a páciensnek először fel kell ismernie, hogy joga van a változtatásra, hiszen csak azon az emberen lehet segíteni, aki hagyja. Segítséget kérni nem gyengeség, sokkal inkább erőre vall – hangsúlyozta Moretti Magdolna.
kepala (1049.jpg): Moretti Magdolna: Segítséget kérni nem gyengeség, sokkal inkább erőre vall Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában