Ménesgazdák

2022.10.22. 20:00

Lipicai lovakat árvereznek, Csipkéskút alapítására emlékeztek Szilvásváradon

Szombaton és vasárnap tartják Szilvásváradon a XXIII. Őszi Lipicai Lóárverés elnevezésű nagyszabású rendezvényt. Az esemény első napján, délután megemlékezést tartottak Csipkéskút alapításának 70. évfordulója alkalmából.

Sike Sándor

Szebbnél-szebb lovak

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Bükk-fennsíkon található Csipkéskúton tartott megemlékezésen részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója beszédében emlékeztetett arra, hogy a lipicai az egyik legrégebbi kultúrfajta kitenyésztése 1580-ra nyúlik vissza, sorsa azonban hányattatott volt. Magyarországra 1809-ben került, 1952-ben Csipkéskúton talált menedéket.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap


Az esemény résztvevői emléktáblát avattak azok tiszteletére, akik szinte az egész életüket a lipicai lovak gondozására, nemes vonásaik megőrzésére fordították, ezt követően megkoszorúzták Abonyi László ménesalapító emléktábláját.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ami pedig a szombaton délelőtt kezdődött lóárverést illeti: húsz lipicai ló kerül kalapács alá október 22-23-án. Évjárati kanca- és méncsikók felvezetését és értékesítését teljesítik szombaton és vasárnap a ménesgazdaság fedeles lovardájában. Az árverés előtti pénteken a lovakat hozzászoktatták a fedeles lovarda hangulatához, szombaton pedig nyilvánosan bemutatták az érdeklődőknek. A lóárverés mellett mindkét napon lovas bemutatókat is láthatott, láthat a közönség.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az őszi lóárverést 1999-ben még Dallos Andor igazgató kezdeményezte és ő emelte nemzetközi rangra is az eseményt – tudtuk meg. A lóárverés évszázadok óta ünnep a lovasember számára. Találkozóhely minden lószerető polgár számára, legyen az tenyésztő, versenyző vagy egyszerűen csak legnemesebb társunk, a ló szerelmese. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában