Fesztivál

2022.10.22. 15:56

Tömegeket vonzott a csipkebogyó Szarvaskőbe, parkolni is alig lehetett + fotók

A szombat estig tartó szarvaskői Csipkebogyó fesztivál rendkívül sok látogatót vonzott. A bükki, alig néhány száz lelkes faluban annyi autót láttunk, úgy megteltek az utcák melletti, parkolásra alkalmas helyek, hogy szinte már egy kis Polszkit se lehetett volna közéjük szorítani.

S. S.

Ízletes lekvárokból nem volt hiány

Forrás: Szántó György

A fesztiválon egyébként van minden, mi szem-szájnak ingere, de főként csipkebogyóból készült lekvárokat, szörpöket kináltak a vendégeknek. De nem hiányzott sem a kürtős kalács, sem az akácméz, lehetett kapni lángost, számos más étket, s hozzá a nagyszinpadról a Dűvő népzenei együttes keltett jó hangulatot. A gyerekek számára – igen sokan voltak – pedig nem egyszerűen csak játékokat prezentáltak a szervezők, hanem nagyon sok népi motívumot tartalmazó játékot űzhettek is az apróságok.

Pontban délben köszöntötte az esemény résztvevőit három megyénkbeli közéleti személyiség: dr. Pajtók Gábor, a térség országgyűlési képviselője, dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke és Ignácz Balázs főispán, a megyei kormányhivatal vezetője. 

– A mai rendezvény is bizonyítja, hogy az itt élők nem csak hagyományokat ápolnak, hanem hagyományokat is teremtenek. Adta magát a csodálatos természet, s a természet adta sok-sok őszi gyümölcs – mondta a honatya, utalva a láthatóan nagy tömegeket vonzó fesztiválra. Pajtók Gábor arról is beszélt, hogy a település jelene biztató, mert kormányzati pénzekből az életminőséget javítani hivatott igen jelentős fejlesztések történtek a közelmúltban.

– A hegy túloldaláról, Felsőtárkányból érkeztem, s még mielőtt a megyei közgyűlés elnöke lettem, akkor is nagyon jó kapcsolatot ápoltunk egymással és láthattuk, hogy Szarvaskő a méretétől függetlenül nagyon intenzíven fejlődik. Az előző településvezetés nagyon magasra tette a lécet, de a jelenlegi ezzel a fesztiválszervezéssel és azzal a folyamatos munkával, amivel fejleszti a helységet, az előző vezetés nyomdokaiba lép – ezt már Juhász Attila Simon mondta köszöntőjében.

A megyei közgyűlés elnöke kijelentette: Szarvaskő ismét gyarapodik, hiszen a TOP Plusz forrásaiból ebben az esztendőben is több mint 200 millió forint támogatáshoz jutott hozzá a település.

Ignácz Balázs beszédében utalt arra, hogy korábban négy-öt alkalommal járt már a csipkebogyó fesztiválon, s úgy látja, évről-évre egyre többen jönnek, egyre színesebb és érdekesebb programok vannak.

– Volt már szó a köszöntőkben a múltról, a jelenről. Én itt most azt szeretném kérni, hogy foglalkozzunk a jövőnkkel is. Hiszem azt, hogy az ilyen típusú rendezvények, a fesztiválok abba az irányba mutatnak, hogy meg kell keresni és találni az alkalmat, ahol tudunk találkozni, le tudunk ülni, tudunk beszélgetni, jól érezni magunkat. Bízzunk benne, hogy ezzel gyermekeinknek, unokáinknak példát tudunk mutatni, hogy szükség van a szép hagyományok fenntartására – mondta a főispán, aki az előtte szólókhoz hasonlóan gratulált Kocsa Erika polgármesternek és a településvezetésnek a sikeres rendezvényhez.

Az egésznapos programot egyébként a délután öt órakor kezdődő utcabállal zárják. Előtte még a népzenéé, operetteké és nótáké, valamint retró daloké lesz a rendezvény színpada.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában