A lélek hangjai

2022.11.27. 13:59

Negyedik alkalommal rendezték meg Egerben a Szent Korona Konferenciát

A lélek hangjai – a lélekből fakadó jövő címet viseli az Egri Fertálymesteri Testület negyedik Szent Korona Konferenciája. A tanácskozás a Vármegyeházán szombaton délelőtt kezdődött és a programban számos, a téma különböző szegmenseiben jeles előadó szerepel.

S. S.

V. Oláh István (jobbról), az egri Fertálymesteri Testület alkapitánya, Minczér Gábor alpolgármester társaságában a konferencia szünetében

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

A megyeházán megtartott tanácskozás résztvevőit a Szent Korona másolatának behozatala, s a Himnusz eléneklését követően

Eger város alpolgármestere, Minczér Gábor – maga is fertálymester – köszöntötte. Mint fogalmazott, számára nagy megtiszteltetés, hogy ismét, immár negyedik alkalommal ilyen rangos eseménynek adhat otthont a város.

– Engem személy szerint külön büszkeséggel tölt el az, hogy a fertálymesteri testület az én testületem is. Különösen pedig az, hogy a negyedik negyed tagjai szervezésének köszönhető az, hogy ma itt lehetünk - mondta.

Az alpolgármester fel is tette a kérdést: mit is jelent a Szent Korona Konferencia? Szavai szerint ezen a konferencián az előadásokon keresztül szembesülhetünk azokkal az igazi, eredeti alapvetéseinkkel, amelyek nekünk, magyaroknak a magyarságnak az értékeit, az élet vezetését, a mindennapjainkat kellene, hogy meghatározza. 

– Különösen fontos ez, a mai rohanó világunkban, az elanyagiasodott környezetben, amikor az emberek a régi törvényeket, alapvetéseket elfelejtették, hogy visszatérjünk és felismerjük az igazi gyökereket, azért, hogy itt a Kárpát-medencében egy Istennek tetsző életet tudjunk élni magyarként és emberként – fogalmazott.

A tanácskozás moderátora, Várkonyi György, a testület főkapitánya úgy fogalmazott, hogy most arra emlékezünk, hogy az amerikaiak 40 évvel ezelőtt adták vissza ezeréves ereklyénket, majd rövid visszatekintést adott a négy éve indult sorozat állomásairól. Szavai szerint a nyitó konferencia a Szent Koronáról szólt. Kiváló előadók különböző aspektusból közelítettek a témához, és a nap végére világossá vált, hogy a korona egy olyan világlátás foglalata, mely a teremtett világ megőrzésének és művelésének a módját, ahatalomgyakorlás megosztásának, mellérendelő formájának a gyakorlását, a közösségi lét felebaráti szeretetben való megértésének titkát hordozza. Valójában a teremtés isteni szándékát. 

A Szent Korona világába tartozik minden, ami az élethez szükséges. Amit a teremtőtől készen kaptunk. Így az élet örök forrása a víz, szülőotthonunk és éltetőnk, a föld és persze a fény is. Az elmúlt években mindegyik témával behatóan foglalkoztunk, mert nem szeretnénk, hogy az emberiség tovább folytassa a javak pazarlását, a másik kizsákmányolását, az önző haszonszerzést, a világ tönkretételét – fogalmazott Várkonyi György.

A szombati konferencia előadói – mások mellett – dr. Kásler Miklós, miniszterelnöki biztos, az orvostudományok kandidátusa, Petrás Mária, népdalénekes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Tolcsvay Béla, Kossuth-díjas énekes, dr. Grandpierre Attila, fizikus, csillagász, MTA tag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában