Fakitermelés

2022.12.08. 18:47

Százezer forintos bírság és eltiltás – nem tudott elszámolni az ostorosi vállalkozás a hatóságnak

Novemberben is ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Heves megyében és akadt olyan vállalkozás, amelynél hiányosságokat tártak fel.

HEOL

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hivatalos oldalán teszi nyilvánossá a faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzések során feltárt jogsértéseket.

Egy ostorosi székhelyű korlátolt felelősségű társaság nem csak erdővédelmi bírságot kapott a hatóságtól. Mint ahogy az a Nébih oldalán olvasható, a jogsértést elkövető cég elmulasztotta a faanyag kereskedelmi láncban lévő fatermék nyomonkövethetősége érdekében meghatározott kötelezettségét. Továbbá elmulasztotta a bejelentési kötelezettségének teljesítését is.

Ennek értelmében a hatóság úgy döntött, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplőjét 100 ezer forint erdővédelmi bírsággal illeti. Ezen felül kötelezi a vállalkozást, hogy az előírt nyilvántartásba vételi bejelentése (regisztrációja) során megadott adatokat egészítse ki a tevékenységi kör tekintetében, melynek keretében adja meg a ténylegesen végzett fatermékekkel kapcsolatos munkáira vonatkozó valamennyi tevékenységi körét.

A Nébih a Kft. fatermékekkel kapcsolatos működését (ideértve a fatermékek beszerzését, értékesítését, szállítását, illetve reklámozását) megtiltotta a faanyag kereskedelmi lánc szereplők részére jogszabályban előírt, kellő gondosság elvén alapuló nyomon követhetőségi eljárásának és az ahhoz kapcsolódó dokumentációs rendszerének (EUTR nyilvántartás) teljes körű létrehozásáig, annak megküldéséig és a megküldött dokumentáció hatósághoz történő beérkezéséig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában