Csere

2022.12.28. 11:57

Szihalomnál már feltűntek a vármegye táblák

Elkezdték már a cseréket vármegyénkben is.

Sz. M. L.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Tóth Balázs

Talán sokaknak fel sem tűnt, de szűkebb hazánkban is megkezdték már a megyehatárt jelző közúti táblák cseréjét.

– Heves megyében a megyehatárt jelző táblák cseréjében összesen 31 helyszín érintett, 9 főúton és 22 mellékúton kerülnek ki új „vármegye” feliratú táblák – tájékoztatta lapunkat Pécsi Norbert Sándor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Tájékoztatásuk szerint a táblacserék jelenleg is folynak, 20 helyszínen már az új táblákat láthatják a közlekedők, a meglévő 11 helyszínből szerdán az egri mérnökség területén a 23-as főúton (Ivád település térsége), a 25-ös főúton (Bekölce település térsége), a 2305-ös jelű összekötő úton (Istenmezeje település térsége) és a 2411-es jelű összekötő úton (Mátraballa település térsége) helyeznek ki szakemberek táblákat. A maradék 7 helyszínen a táblacserék 2023 január elején, ütemezett fognak megtörténni.

Az országgyűlés idén nyáron módosította az Alaptörvényt, ebben rendelkeztek a megyék vármegyékre történő átnevezéséről. Az indoklás szerint „a vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában