Emlékév

2023.01.14. 16:10

A 120 éve született tudósra, Neumann Jánosra emlékezünk idén, a matematikus nevét iskola viseli Egerben

A jubileumi év alkalmából egész éves programsorozatot rendez a Neumann Társaság.

HEOL/MTI

Neumann János mellszobra a róla elnevezett egri középiskola udvarán

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Neumann Társaság az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében felidézte: Neumann János kora egyik legjelentősebb tudósa volt, a modern számítógépek működési elveit is ő alapozta meg. 

A Financial Times 1999-ben a 20. század emberének is megválasztotta, hiszen egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával, nagyot alkotott az atomfizika, a játékelmélet (közgazdaságtan), a sejtautomaták vagy éppen a numerikus meteorológia területén - írták.

A beharangozó szerint a Neumann 120 elnevezésű emlékév nyitórendezvénye január 18-án lesz az Óbudai Egyetemen, ahol szakmai konferenciával tisztelegnek a XX. század egyik legnagyobb tudósa előtt. Az eseményen a magyarországi informatika kialakulásának történetétől a napjainkig elért eredményekig számos témát mutatnak majd be az előadók, Neumann játékelméletétől kezdve a robotika és orvosi informatika aktuális vívmányaiig.

Az emlékév eseményei között szerepel még tudománytörténeti vándorkiállítás, képzőművészeti tárlat, emlékfaültetés, konferencia, valamint egy Neumann János gondolatiságát bemutató díszalbum megjelentetése is.

Az emlékévről további információ olvasható ezen az oldalon.

A tudós nevét Egerben a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium őrzi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában