Árhullám

2023.01.30. 13:52

Másodfokú a belvízvédelmi készültség a kiskörei szakaszon

Az árhullám a tó térségében tetőzik.

M. H.

Belvíz miatt másodfokú a készültség

Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász/Facebook

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg a Tisza-tó térségében tetőzik. Ugyanakkor apadás tapasztalható a Zagyva-Tarna vízrendszerben, a Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón – írja a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) honlapján.

A Tisza vízállása ma 7 órakor Kisköre-alsónál 672 centiméter, Szolnoknál 664, Tiszaugnál 511 centiméter volt. A tokaji tetőzési értékéből számított előrejelzés szerint a szőke folyó jelenleg levonuló árhulláma Kisköre-alsónál január 29-30-án 670-675, Szolnokon pedig január 30-31-én 660-670 centiméteres vízállással tetőzik.

A Kötivizig január 29-én reggel I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tiszán a Szolnok-Újszász-Szórói, a Lakitelek-Tószegi, a Csongrád-Nagyrévi és a Tiszaföldvár-Pityókai árvízvédelmi szakaszokon, így jelenleg a Tisza mentén Kiskörétől Csongrádig, illetve Lakitelekig, a Hortobágy-Berettyó jobb partján, valamint a Tisza visszaduzzasztásával érintett Zagyva szakaszon (Újszász-Szászberek és a torkolat között), összesen 385 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn 12 órás figyelőszolgálatot.  

A belvíz miatt jelenleg II. fokú a készültség a kiskörei belvízvédelmi szakaszokon, I. fokú pedig a jászberényi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a kunhegyesi, kisújszállási, karcagi és a mezőtúri szakaszokon. A ma reggeli adatok szerint a szivattyúzások eredményeként a belvízi elöntés nagysága 4 ezer 140 hektárra csökkent az igazgatóság működési területén, ebből Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1890 hektár, Heves 2 ezer 250 hektár. Az elmúlt 24 órában félmillió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában