Eredményesség

2023.01.18. 11:25

Meghaladta a milliárdot az infrastruktúra fejlesztése Kompolton

Az utóbbi években nagyon sok fejlesztés valósult meg Kompolton, a Fleischmann Rudolf Általános Iskolában. Az intézmény fenntartóját, az Egri Tankerületi Központot kérdeztük a részletekről. A központ igazgatója, Ballagó Zoltán megbízásából Borbély András szakmai vezető készített összeállítást a Heol számára.

Sike Sándor

Javában végzik a kivitelezők a fejlesztéssel összefüggő munkákat a köznevelési-oktatási intézményben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 Elöljáróban megtudtuk, hogy a Széchenyi 2020 programban az Egri Tankerületi Központ nyertes pályázatai az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) háromféle konstrukciójában 12 projektből tették lehetővé a fenntartásuk alatt álló 15 köznevelési intézmény infrastrukturális fejlesztését. 

A programok egyikében, az Iskola 2020 – Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében című konstrukcióban négy nyertes pályázat keretében öt feladatellátási hely újult meg. Hét nyertes pályázatot és ugyanennyi feladatellátási hely felújítását számlálhatják Az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást elősegítő tereinek infrastrukturális fejlesztése elnevezésű konstrukcióban. Az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást elősegítő tereinek infrastrukturális fejlesztése elnevezésű programban pedig egy sikeres pályázattal négy feladatellátási helyet fejleszthetnek. 

A programozási időszakban a kompolti iskola fejlesztése EFOP-os projektben valósult meg – az Európai Unió 961,09 millió forintos támogatásával, továbbá a kormány 107,37 milliós többletforrásának köszönhetően – közel 1,068 milliárd forint vissza nem térítendő összköltségből a Fleischmann Rudolf Általános Iskola székhelyintézményének infrastrukturális fejlesztése. 

A tankerületi központ a meglévő épülethez egy összekötő folyosóval csatlakozó, közel 400 négyzetméter területű új épületszárnnyal bővítette az iskolát. Lifttel akadálymentesítették az épületet, új fűtési rendszert építettek ki, valamint a vizesblokkok vízellátását és csatornázását is elvégezték az ehhez szükséges külső munkákkal együtt. Az új épületrészben pedig új tantermeket alakítottak ki. Öt tanteremben hangszigetelt mobil válaszfalakat épültek, ami által az új épületrészben négy teremben biztosítható a csoportteremmé való leválasztás. 

A szakmai vezető közlése szerint a meglévő épületrészeket is felújították. A külső homlokzatok hőszigetelést kaptak, a belső terek burkolatait kicserélték, a termeket kifestették. A vizesblokkokat is sikerült átalakítani. A belső helyiségek átépítésével logopédiai fejlesztőtermet, könyvtárt, tantestületi szobát, zsibongót, orvosi szobát, titkárságot és számítástechnika termeket alakított ki a létesítményben a tankerület. 

A háromszázhoz közelítenek

A kompolti tanintézmény vezetőjétől, Dankovitsné Tóth Judittól hétfőn kapott tájékoztatás szerint a Fleischmann Rudolf Általános Iskola tanulói létszáma jelenleg 274. Az osztályok átlagos létszáma ­18–20 tanuló körül mozog. Évfolyamonként párhuzamos osztályokkal működik a köznevelési-oktatási intézmény. A kompolti iskola beiratkozási körzetébe jelenleg négy település – Kompolt, Kál, Tarnabod és Nagyút – közigazgatási területe tartozik úgy, hogy Nagyútról az 5–8. évfolyamra lehet beiratkozni. 

A tájékoztatás szerint a tornacsarnokot akadálymentesítették. Itt nemcsak a sportpadlót és a nyílászárókat cserélték ki, hanem a teljes tetőzetet is felújították. Az iskola villamos rendszerét korszerűsítették, napkollektort is telepíttettek. Emellett megvalósult a régen várt fejlesztés a tornateremben, a csarnok fűtésének megújítása. A pályázatnak és a vele elnyert támogatásoknak köszönhetően ez a fejlesztés is elkészült. A korszerűsítés azonban nem állt meg ezen a szinten: új bútorokat, tanulói, tanári asztalokat, székeket és oktatási segédeszközöket, szemléltető anyagokat, játékokat is kapott az iskola. Új, modern monitorok, számítógépek, interaktív táblák, projektorok biztosítják a digitális fejlesztést. A projektből egy nagy ötvenszemélyes buszt is sikerült beszerezni – tudtuk meg. 

Az infrastrukturális fejlesztéssel párhuzamosan megtörtént a Komplex Alapprogram alkalmazása az intézményben, ami az oktatási-nevelési módszertan korszerűsítését jelentette – közölte az Egri Tankerületi Központ. Az alapprogram bevezetésének eredményeképpen javul – az eltérő tudással és szocializáltsággal rendelkező tanulók együtt tanulásának következtében – a tananyag elsajátításának az eredményessége; növekedés tapasztalható a köznevelési intézmény eredményességi mutatóiban; csökken a lemorzsolódás; növekedhet a továbbtanulási mutató, valamint a tehetséges tanulók fejlesztése is. 

A négy esztendőt felölelő periódusban zajló beruházás nyomán az iskolában tanuló 278 gyermek rendezett körülmények között töltheti mindennapjait a tankerületi központ szerint, amely az eddigiekhez hasonlóan, a jövőben is biztosítja a tanulók és az intézményben dolgozók minőségi munkavégzéséhez szükséges feltételeket – áll a kérdésünkre megküldött válaszban. 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában