Jubileum

2023.01.14. 10:50

Ötven éves a Hortobágyi Nemzeti Park, amelynek Hevesben is akadnak értékes területei + videó

Bár területének csak kis része a Heves megyéhez tartozó Tisza-tavi madárrezervátum, mégis fontos területe ez is az 50. születésnapját ünneplő Hortobágyi Nemzeti Parkanak.

HEOL

Darumadarak a napkeltében

Forrás: Szilágyi Attila / Agrárminisztérium

Fotó: Szilagyi Attila

A Hortobágyi Nemzeti Park 2023. január 1-én ünnepelte védetté nyilvánításának 50. évfordulóját - írja a turistamagazin.hu. Hazánk első és egyben legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkjának területe – ami 1999 novemberében a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára is felkerült – mintegy 82 000 hektár. Egyedülálló pusztánknak természeti gazdagsága, tájképi szépsége, néprajzi hagyományai együttesen emelik féltve őrzött nemzeti kincseink sorába.

Bár a nemzeti park nagy részére a szikesekkel teli, rövid fűvel borított pusztatáj jellemző, gazdag élővilágát tekintve kiemelten fontos területei a halastavak, a mocsarak és holtágak, valamint nádasok. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság üzemelteti az ország egyetlen utasokat szállító halastavi kisvasútját, mely Magyarország legnagyobb mesterséges halastavánál, a Kondás tónál végződik.

A nemzeti park igazgatósága 2023-ban több kiemelt eseménnyel is készül a látogatók számára, amellyel méltó módon szeretnék megünnepelni e jeles évfordulót. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában