Zöld város

2023.02.06. 10:18

Egy igazi városközpontot tudhatnak a magukénak a füzesabonyiak

Lezárult a Zöld város projekt, aminek ­köszönhetően megszépült és rendezett belvárossal gazdagodott a járási központ. Zöldfelületeket, közösségi tereket, parkolókat, új buszpályaudvart, piacot, minijátszóteret létesítettek, s megújultak az utak is.

Sike Sándor

A buszpályaudvartól délre egy rendezett, zöldterületekkel díszített közösségi teret hoztak létre a beruházásban részt vevők

Forrás: Gál Gábor

Mint már beszámoltunk róla,  pénteken tartották a zöld város, azaz a belvárosi területek rehabilitációját szolgáló európai uniós projekt zárórendezvényét. A 2,2 milliárd forintot meghaladó összegből megvalósult program záróeseményén mások mellett részt vett dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő és Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja. 

– Azt ígértük Nagy Csaba polgármesterrel közösen, hogy Füzesabonyban végre el kell indulni a fejlődés útján, s ennek során a több évtizedes lemaradást kell bepótolni. Ígértünk egy méltó városközpontot, amire régóta várnak már az itt élők. Volt, aki nem hitt ebben, ám megvalósult. Megígértük, megcsináltuk! Füzesabonynak méltó városközpontja van – hangsúlyozta a záróesemény alkalmával Nyitrai Zsolt.

A projektben megvalósult elemek

Az Állomás téri gyalogos közlekedési rendszer ­fejlesztése, egy központi dísztér létrehozása és a zöldfelületek rendezése is ezek sorában van. A Baross téren zöldterületekkel díszített közösségi helyszín jött létre. Itt többfunkciós épület is készül, amelyben nyilvános WC is helyet kap. A Rákóczi út a város főutcája, preferált része lett a Városháza és a Filmszínház ­előtti rész, ahol egységes megjelenésű terület jött létre. A helyi piac XXI. századi arculatot kapott, megfelelő árusító helyekkel, zöldfelülettel, parkolókkal. 

 

Ignácz Balázs főispán meglátása szerint a belváros megújulása nemcsak a füzesabonyiaknak kiemelten fontos, hanem a járásban élőknek is. Szavai szerint a megvalósítás idején a kormányhivatal mindvégig kiemelt beruházásként tekintett a Zöld város projektre. 

Az eseményen Nagy Csaba, a város polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy harmincéves álmuk vált valóra, s végre kezd a település olyan lenni, amit megérdemel. A Zöld város programmal azonban szerinte ennél a pontnál nem szabad megállniuk. A városvezető úgy fogalmazott: Füzesabonyt a vasút szeli ketté, s ezért nekik mindenből kettő kell. Így elindították a tervezést, hogy az északi részben is megvalósíthassanak egy hasonló programot, s az önkormányzat már beadta az újabb pályázatát a városrész központjának megújítására is. 

A beruházásban egyebek között több ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg, háromszázhatvan új parkolót alakítottak ki, ezentúl új burkolatot kaptak az úttestek, közösségi tereket, pihenő felületeket létesítettek, újratervezték a buszmegállót. Mindemellett a piac is teljesen megújult, létrehoztak egy minijátszóteret, s a területre modern utcabútorokat helyeztek ki. Általános vélemény szerint a projektnek köszönhetően a település attraktív városképpel, funkcióját jól betöltő városközponttal rendelkező kisvárossá vált. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában