Tulajdonosváltás

2023.02.24. 18:25

Három gyöngyösi iskola épülete kerül egyházi tulajdonba

A tanintézményekben a fenntartó katolikus egyház már eddig is hitéleti, szakrális, illetve köznevelési feladatot látott el.

Sz. Sz. I.

A Bottyán épülete is egyházi tulajdonba kerül

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi képviselő-testület a csütörtöki ülésén tudomásul vette, hogy a Magyar Katolikus Egyház tulajdonába kerül a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, továbbá a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium, valamint a Pátzay János Katolikus Zeneiskola eddig önkormányzati tulajdonban lévő épülete, adta hírül a polgármesteri hivatal.

Közlésük szerint harminckét évvel az egyházi vagyonjuttatásról szóló törvény megszületése után egy új törvény ismét lehetőséget adott a hazai egyházaknak arra, hogy visszakérjenek ingatlanokat. A legmagasabb rendű jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy az egyházak olyan állami, illetve önkormányzati épületek tulajdonjogára is igényt tartsanak, amelyek soha nem voltak a birtokukban, de az adott ingatlanban a kérelmező egyház hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot lát el. Az érintett gyöngyösi iskolákat üzemeltető katolikus egyház levélben jelezte az önkormányzatnak, hogy szeretné tulajdonába vonni az épületeket. Az igényt az önkormányzat a törvény erejénél fogva el kellett, hogy fogadja. A polgármesteri hivatal közleménye hozzáteszi, hogy az eddig közvagyont képező épületek térítés nélkül kerülnek az egyházhoz.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában