Vásárlás

2023.02.22. 07:00

Milliárdokat hagytunk a kasszában megyénkben, s bár többet költöttünk, kevesebbet kaptunk

Az elmúlt év utolsó hónapjában rekord pénzmennyiséget hagytunk a boltok kasszáiban, de kevesebb árut kaptunk érte, mint korábban.

T. B.

Nagyobb volt a boltok forgalma vármegyénkben tavaly, mint 2021-ben (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

December hagyományosan erős szokott lenni a kereskedelemben, a tavalyi évzárás viszont kivétel volt, noha sok pénzt költöttünk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest országosan.

Megyénkben hiába hagytunk 8,7 milliárd forinttal többet a boltok kasszáiban, mint 2021 decemberében, ezért kevesebb terméket kaptunk, 2,5 százalékos volt a visszaesés. A decemberi 44,8 milliárd forintos költés egyébként éven belüli és abszolút rekord is volt a megye életében, közel ötmilliárd forinttal múlta fölül a második legjobb hónapot, 2022 októberét. Hevesben egyébként az év első felében – február és május között, amikor több pénzt osztott a lakosságnak az állam – még 13-19 százalékos volt a kereskedelmi forgalom növekedése, igaz, az alacsonyabb bázis is közrehatott. Később ez 2-5 százalékra esett vissza, év végére pedig csökkenésbe ment át, párhuzamosan az egyre növekvő, az év végén a 25 százalékot megközelítő inflációval.

A KSH szerint decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,3 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. Az élelmiszerboltok forgalma 11 százalékkal, a használtcikk üzleteké 35, a drogériáké 8,9 százalékkal mérséklődött, kevesebb könyv, ruha, műszaki cikk fogyott és egyre kevesebb csomagot rendeltek az emberek. Az élelmiszerboltok forgalma 2007 és 2013 között a válság időszakában, illetve a későbbi GDP-visszaesés alkalmával csökkent. Az év egészét tekintve 2022-ben 5,3 százalékkal nagyobb volt a boltok forgalma az előző évinél.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában