Szépül idén is a város

2023.02.18. 17:45

Mutatjuk, mennyiből gazdálkodik idén Verpelét

Elkészült a város költségvetése, sok benne a pályázati pénz.

Sz. M. L.

A Verpeléti főtér rekonstrukciója is pályázatból valósult meg

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Verpelét képviselő-testülete február 15-én tartott ülésén elfogadta a település idei költségvetését, melynek kiadási és bevételi összege 1,653 milliárd forint.
– Az összeg azért ilyen magas, mert ebből 899 millió forint az önkormányzat és összes intézményeinek működtetését látja el, a felhalmozási célú beruházási kiadásainkra 730 millió forint áll rendelkezésre, egyéb kiadásokra pedig 24 millió forintot terveztünk. Immár sokadik éve megközelíti a beruházási forrás a működési költségeket, ami nagy öröm. A tervezés során szükségszerűen figyelembe vettük a napjainkban tapasztalható, sok esetben rendkívüli mértékű rezsi áremelkedéseket is  – tájékoztatta portálunkat Farkas Sándor polgármester.

Elmondta, a költségvetés készítésénél kiemelt szempont volt az ésszerű takarékosság, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy az intézményeik az eddig megszokott, magas színvonalon tudják szolgálni a verpeléti lakosokat. Figyelemmel voltak arra, hogy mely intézményekben min lehet takarékoskodni. A művelődési házban például a fűtésen sikerült, irodákat is összevontak, ugyanakkor például a könyvtárban nem csökkenthették le a fűtést. 

– Természetesen szenzitíven kezeltük, hiszen majd' 180 gyermek jár az óvodába és a bölcsődébe, az idősotthonban húszan élnek, a nappali ellátásban pedig 26-an vesznek részt. Az áremelkedések kompenzálásához Verpelét különösen nagy mértékű állami támogatást kiegészítést kapott, mintegy 90 millió forint értékben. Ennek köszönhetően kezelni tudtuk az energia árak emelkedését költségvetésünkben. Mindezekedt számításba véve sikerült egyensúlyba hozni a bevételi és a kiadási főösszegeket – ismertette Farkas Sándor.

Tavaly készült el a központi terület több elemes rekonstrukciója
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Arra is kitért, hogy a költségvetés tartalmaz olyan tartalék elemeket, elkülönített fejlesztési forrásokat, amelyek lehetőséget biztosítanak az idei évben megnyíló pályázatokon való részvételre, ha ezek a pályázatok esetleg nem támogatott előkészületi költségeket, vagy önkormányzati önerőt igényelnek.
– Természetesen figyelemmel kísérem a jövőbeli fejlesztési pályázatokat, amelyeket gondos előkészítés után nyújtunk majd be, mint ahogy azt tettük az elmúlt években. Ez a kiegyensúlyozott költségvetés az önkormányzat képviselő-testületének és az önkormányzat valamennyi intézményvezetőjének, dolgozójának együttes munkájának eredményeként készült el, de a település valamennyi lakosának érdekeit szolgálja, hálás vagyok a közös munkáért – fogalmazott a polgármester.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában