3 éjjel, 100 kilométer

2023.03.28. 12:12

A svájci farkas gyorsan Hevesbe ért, közben evett két kecsketetemből is

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részletesen ismertette az útját.

Sz. M. L.

Sikerült lencsevégre kapni

Forrás: bnpi.hu

Vármegyénkbe érkezett a svájci farkas – ezt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közölte kedd hajnalban honlapján. Papp Ferenc természetvédelmi őr részletes beszámolójában azt is közölte, hogy pontosan hogyan jutott ide a vad.

– Az M237 jelű svájci farkas március 19-én elhagyta a Dunántúlt, március 20-án nappal már a Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci forrás környékén pihente ki a budapesti agglomeráció zűrzavarát és érte el Nógrádot. A két Duna-ág átúszása után egy állattartótelep szélére kidobott, már oszlásnak indult két kecsketetemből evett. Március 20-án, egy éjjel alatt a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet központi tömbjéig jutott, valószínűleg sehol sem állt meg útközben. A Tepke-hegy erdeiben töltött rövid pihenő után északnyugatnak vette az irányt, és a Zagyva-völgyén kereste az átjárót – részletezte a természetvédelmi őr.

A leírás szerint itt Kisterenye és a vadvédő kerítéssel lezárt 21-es főút állta útját, melyet így meg kellett kerülnie, majd a Mátraszele feletti erdőkben nappalozott.

– Szerdán - március 22-én - este a Bárna-patak völgyében már a helyi farkascsalád ismert csapáját követve eljutott Heves vármegyébe. Mielőtt elhagyta volna Nógrádot, az igazgatóságunk farkasok megfigyelésére telepített kamerái előtt is elhaladt. Az egyik vadkamerás felvételen az állatra helyezett nyakörves jeladó is egyértelműen azonosítható. A Svájcban jelölt farkas három éjszaka alatt átkelt Nógrádon. Légvonalban ez 69 kilométer, ami a valóságban közel 100 kilométer négy lábon. A terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseknél meg-megállt, és egyértelmű lett számára, hogy lakott farkas-territóriumba érkezett. Nógrád északkeleti felén mozgása lelassult, de mégis követte a farkasok által használt csapákat – zárult a beszámoló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában