Jó tudni

2023.03.08. 11:27

A tíz naposra bővült apaszabadsággal az örökbefogadók is élhetnek

Idén sok munkaügyi szabályváltozás lépett életbe, megmutatjuk a legfontosabbakat.

M. H.

Bővültek a szabadságtípusok, erről érdemes tudniuk a munkavállalóknak. Fodor Pálné, a Magyar Szakszervezeti Szövetség vármegyei vezetője avatott be a részletekbe.

– Az Európai Uniós irányelveknek megfelelően tíz napra bővítik az apasági szabadság időtartamát, amit a születés időpontjától vagy örökbefogadás véglegesítésétől számított második hónap végéig vehetnek majd ki az apukák. Az apasági szabadság első öt napjára távolléti díj, a második öt napjára a távolléti díj negyven százaléka illeti meg az apát. Fontos, hogy az első öt napra járó távolléti díj teljes költsége a kincstártól visszaigényelhető, míg a második öt nap költsége a munkáltatót terheli. Ezen túl minden munkavállalót negyvennégy munkanap szülői szabadság illet majd meg a gyermeke hároméves koráig. A szülői szabadságra a távolléti díj tíz százaléka jár. A jogszabály a munkáltatóknak lehetővé teszi, hogy a második öt napra is teljes bért fizessen – részletezte.

Hozzátette, hogy szintén újdonság a szülői szabadság, amely évente negyvennégy nap lehet a gyermek hároméves koráig. Ez pénzben nem váltható meg és a távolléti díj tíz százaléka jár ezekre a napokra. Számon kell tartania a munkaadónak, mennyit vett ebből igénybe nála a szülő, ennek év közbeni munkahelyváltáskor van jelentősége. A gyermek hároméves kora felett pedig a szülőnek az igénybevételhez például orvosi igazolásra lehet szüksége a gyermek betegsége esetén.

Fodor Pálné a gondozói munkaidő-kedvezményről is beszélt.

– Ez közeli hozzátartozó betegsége esetén járhat, orvosi igazolás nyomán. Öt nap igazolt távollétet biztosít a dolgozónak, de díjazást ez alatt nem kap, és erre az időre a társadalombiztosítási járulékot magának kell befizetnie. Ám arra lehetőség van, hogy ezt átvállalja a munkaadó. Az említett szabadság formák felmondási védelem alá tartoznak. Ez azt jelenti, hogy ezek alatt nem kézbesíthető a munkavállalónak egy esetleges elbocsátásról, munkaviszony-megszüntetéséről szóló döntés. A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadság kiadását, az apasági szabadságot kivéve, legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja, megszakíthatja.

Más területeken szintén módosultak az előírások, többek között a munkáltatói tájékoztatási kötelezettségek, a szabadságtípusok, kiadásuk, a felmondási védelem terén, a munkaviszony megszüntetése, az állásidő, a 16 éven aluliak alkalmazása, a pihenőidő és a határozott idejű foglalkoztatás kapcsán.

Összefoglalva tehát, az idei évtől bevezetett jogszabály-változások egy része kedvező a munkavállalók számára, hiszen választ kaphatnak elbocsátásuk okára olyan esetekben is, amikben korábban erre nem volt mód. Bővült az apasági szabadság időtartama, lehetőség van szülői szabadság igénylésére, illetve súlyosan beteg hozzátartozók gondozása érdekében fizetés nélküli szabadság igénybevételére.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában