Zöld hősök

2023.03.13. 16:04

Az állatvédelem 12 pontját már 5 éve fogalmazták meg Kápolnán

Lenne miben fejlődni, hirdeti Bóday Pál a kápolnai macskaárvaház vezetője.

Sz. M. L.

– 2018 március 15-én  Kápolnán, a forradalom és szabadságharc zöld hőseire, Herman Ottóra, Bereczki Mátéra és Kossuth Ferencre emlékeztünk. Ekkor fogalmaztuk meg az Állatvédelem 12 pontját is, melyek sajnos még most is aktuális kívánalmak, nagy részükben nem történt előrelépés sem országos, sem világviszonylatban – hívta fel a figyelmet Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

– Ezek többek között a vegán táplálkozás népszerűsítése, alternatívaként elérhetővé tétele a közétkeztetéssel foglalkozó hálózatokban. A második pont az állatkínzás törvényi tényállásának, pontosítása, kiterjesztése, jelentős szigorítása, a büntetőeljárási törvény módosítása, hogy a jövőben gerinces állatokról ne tárgyként, hanem élő, érző lényként fogalmazzanak a magyar törvények. Hobbivadászat szigorú korlátozása, hosszabb távon betiltása. Fontos a vallási, etikai oktatás részévé tenni az állatvédelem nagyszerű keresztény hagyományait Remete Szent Antaltól Szent Gertrúdon át Assisi Szent Ferencig, Tom Regan-ig. Szintén fontos lenne bevezetni az állatvédelmi ombudsman intézményét, és a közoktatás tárgyává tenni az állatvédelmet – részletezte.

Arról is beszélt, hogy az építőipari és infrastrukturális beruházások engedélyezése esetén előzetes állatvédelmi kontroll alkalmazására lenne szükség, illetve az állatkínzás bűncselekménye esetén fegyvertartástól és mindenfajta gyermekekkel kapcsolatos foglalkozástól eltiltani a bűncselekményt elkövetőt. 

– Kamerázzák be a vágóhidakat, tiltsák be az állatok számára pokoli kínokkal járó hosszú távú közúti szállítást – ismertette az utolsó pontot.

Kiemelt képünk illusztráció, Shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában