Kirándulás

2023.03.14. 12:08

Ingyenesen látogatható a kisnánai vár a nemzeti ünnepen

Nemzeti ünnepünkön érdemes egy kellemes családi kirándulást szervezni Kisnánára. Ezen a napon ingyen látogatható egyik legszebb műemlékünk.

B. K.

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Március 15-én délelőtt tíztől délután négy óráig ingyenes a belépés és az állandó kiállítások látogatása a Kisnánai Várban.

Kisnána, mint a Mátra környéki települések többsége, az Aba nemzetség tulajdonát képezte, a 13. században pedig annak sarja, a Kompolti család birtokává vált, akik aztán hosszú ideig lakták.

1325-ben Nánai Kompolti István tulajdonában volt a vár, ő építtette fel a nánai plébániatemplom melletti első udvarházat. Később az 1400-as évek elején a család átalakította azt gótikus stílusban. A XVI. század elején a Kompolti família férfiága kihalt, majd az új tulajdonosok a Losoncziak lettek. A vár ekkor átesett egy komolyabb átalakításon, belső udvara alá patinás borospincét építettek, a várudvar szintjét megemelték, új kőburkolatot tettek le, átépítették az északi palotát is.

Legközelebb az 1500-as évek elején erősítették meg a várat, a külső vár délnyugati sarkában található Anjou-kori udvarházat lebontották. Ekkoriban már Losonczy István volt a birtokosa, aki 1543-ban a legenda szerint befogadta Móré Lászlót, az országszerte hírhedt rablólovagot.  Két évvel Buda eleste után 1543-ban a törökök Kisnánát is lerombolták. Mivel a vár hadászati jelentősége megszűnt, elindult a pusztulása.

A romos várat az 1940-es években takarították ki, majd az 1960-as években állították helyre. Az igazi lökést a 2010-11-es nagyarányú felújítás adta. 

2010-ben az önkormányzat megnyert pályázata kapcsán a várban kötelező régészeti munkákat végeztek.  A munkák első részét az ELTE Középkori és Koraújkori Régészeti Tanszéke végezte  Feld István vezetésével, majd a Heves Megyei Múzeumok megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum részéről Buzás Gergely folytatta a munkát.

A 2010-11-ben megvalósuló projekt során az építők megerősítették a várfalakat, és megtörtént az Öreg-torony kicsinosítása is, ahol kiállítótermek várják a látogatókat, valamint egy pompás panorámát kínáló toronyterasz. Az egykori kőtár helyét befedték, ahol szabadtéri rendezvények is tarthatóak. A bortrezor mellett kialakítottak a pincerészben egy többcélú rendezvénytermet is. Az országban harmadikként itt csodálkozhatnak a régmúltra a látogatók a kronoszkópok segítségével, mely azt mutatja meg, milyen lehetett több száz éve a vár. A várba új felvonóhíd is vezet, emellett újdonság az is, hogy kandeláberek szegélyezik a szépen parkosított vársétányt is a bejárattól a felvonóhídig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában