Ebtartás

2023.03.19. 09:11

Négy macskát szaggattak szét két hét alatt, elfogyott a türelem Szajlán is

Tavasszal évek óta visszatérő gond Szajlán is a kóborló ebek látványa. A legutóbb macskákat téptek szét, de a kerékpárosok is félnek. Súlyos büntetésre számíthatnak a hanyag gazdák.

B. K.

Elegük lett. Két hét alatt négy macskát szaggattak szét az utcájukban a kutyák! Ebből kettő a családjuké. Nehéz megmondani a kisgyereknek, hogy nincs többé, aki vele nőtt fel, akinek mindene volt a cicája - erről írt egy helybeli a közösségi oldalán. Azt írta, kezdeményezni fogja a kutyák összeírását Szajlán is, ugyanúgy, mint minden más településen. Van, akinek a a kecskéjét is megölték, kerékpárral közlekedni sem lehet tőlük. Ki fog derülni, kinek hány és milyen fajta kutyája van! - fogalmazott.

Súlyos büntetésre számíthat az, aki nem tartja a portáján a kutyáját. A bejegyzést követően Botosné Bencsik Enikő, helyi önkormányzati képviselő  a megoldást is vázolta. Miután  a testület napirendre tűzte a  témát, abban maradtak, három fázisban zajlik hamarosan a felelőtlen ebtartók számonkérése a faluban. 

Először egy felszólítást kapnak azok a kutyatartók, akikről bejelentés érkezik. A második lépésben a jegyző váratlan időpontban, személyesen ellenőrzi a tartás körülményeit. Ha az eb nem található meg a portán, végszükség esetén felajánlja az önkormányzat, hogy gazdája altassa el az állatot. Ennek költségeihez fele részben hozzájárul a helyhatóság. Természetesen az lenne a legjobb megoldás, ha állatmenhelyre vinnék, illetve elajándékoznák az ebet. 

Amennyiben ehhez nem járul hozzá a gazda, és a kutya továbbra is a portán kívül, az utcán kóborol,  súlyos büntetésre számíthat a felelőtlen állattartó. Ennek összege 450.000 forintra rúghat. A kutyák összeírása hamarosan kezdődik a településen. Addig megoldást kell találni a több éves problémára - zárja gondolatait a képviselő.  

Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában