Zseniális!

2023.04.28. 20:00

Agyagból, drótból készíti kerámiáit az egri művész

Hodai Anett egri keramikus munkái is láthatók a Kézművesség ezer éve kiállításon.

T.B.

Hodai Anett egri keramikus

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A Kézművesség ezer éve és jövője a Kárpát-medencében címet viseli az április 15-én megnyílt, s három hétig látható kiállítás a Kepes Központban. A tárlaton ékszerek, ruhadarabok, fémtárgyak, kerámiák, díszek, lámpák is láthatóak. Az egyik kiállító az egri keramikus, Hodai Anett, aki egy vázát és egy kínálót készített az alkalomra.

- Megvolt a koncepciója a tárlatnak, egy meghatározott színpalettához kellett igazodni, aminek örültem, hiszen a türkiz és a sötét színek jól párosíthatók, kerámián pedig különösen jól mutatnak. A koncepció az volt, hogy behozzuk ide a természetet. Próbáltam nem csak letisztult, hanem az agyagon a természet adta formákat meghagyva megalkotni a vázát. A tárgyon középen és oldalt vannak drótozások, amelyek azt szimbolizálják, bár széthullana természetünk, környezetünk, mégis összetartja valami az egész rendszert, így a drót az erőt képviselné a történetben – magyarázta Hodai Anett.

Az alkotó önmagáról elmondta, keramikus és grafikus párhuzamosan. Több mint húsz éve szerelme a grafika, a kerámia az utóbbi években került a fókuszba, azóta ez lett a fő csapásirány, de szereti mindkettőt, kifejezők, kiegészítik egymást. Saját vállalkozásban öt éve készít kerámiákat.

- Nem készítek két egyforma tárgyat, én sem szeretem, ha ugyanolyan szembejön velem. Mind egyediek, kézzel készülnek, nem korongon. Így bennük marad az ujjlenyomatom, s az energia, amit próbálok beletenni. A tárgyak kétszer égetett agyagból készülő mázas kerámiák. Kombinálom uszadékfákkal, illetve dróttal az újrahasznosítás jegyében. Mostanság újrahasznosított vas hulladékból próbálom úgy összefogni az alkotásokat, hogy azt az üzenetet közvetítsék, mindenből lehet szépet, művészit alkotni, ha az ember kicsit mögé lát a dolgoknak – vallja Hodai Anett.

Anett soha nem készít egyforma tárgyat
Anett soha nem készít egyforma tárgyat
Forrás: HACeramics/Facebook

- Dísz- és használati tárgyaim is vannak. Úgy készítem őket, hogy ha használni akarja őket, megtehesse, belül mindegyik étkezési mázat kap, míg kívül dizájn máz borítja őket, polcon is jól mutatnak, ettől is egyedi a dolog. Mindegyik tárgy saját ötlet, persze készítek megrendelésre, ötletre is megbeszélés alapján Ebből jön létre az én világom is, beleviszem az egyéniségemet, ezáltal születik olyan dolog, ami megfelel – magyarázta az alkotó.

Hozzátette, az egészen apró tárgyaktól, ékszerektől, brossoktól, karkötőtől kezdve a vázákig, nagy gyümölcsös, vagy mosdótálig, lámpabúráig mindenféle méretű kerámiát készít, ennek csak az égető kemence szab határt.

Egyedi kerámia termékekkel, festményekkel, grafikákkal vett részt a vásáron
Forrás: Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara/Facebook

- Gyerekkorom óta kreatív mániában szenvedek, nekem mindig plusz kikapcsolódás, meditációs dolog volt bármit is alkotok. Egy skicc, grafika, kerámia teljes feltöltődést ad. A vonal megvolt, majd jött, hogy ennek a művészi ágát is kipróbáljam többféle területen. Nem tudtam, be fog-e jönni a vállalkozás, volt bennem félsz, de éreztem, hogy nagyon szeretem csinálni. Ha magam adom, akkor fog ez másoknak tetszeni, eltalálom az ízlésüket, és ez bejött később. Nem bántam meg, hogy belevágtam saját vállalkozásba. A további fejlődéshez lehetne embert fölvenni, részfeladatokat adni, de az már nem én lennék. Azt, amit én kitalálok és közben még alakul is, azt más nem tudná átérezni, megvalósítani – tette hozzá Hodai Anett.

Elárulta azt is, szoktak menni hozzá tanulni is, többen szeretnek kézműveskedni, s mivel a műhelye pici, váltva tudja fogadni őket. De ha valakit érdekel a kerámiakészítés, annak nagyon jó kikapcsoló dolog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában