Egri Csillag

2023.04.18. 11:51

Egri borokkal és helyi fellépőkkel hívogat a csillag weekend 4 napon át

20 borászat mutatja meg, mi van a palackban, de lesznek gasztro-élmények is április végén.

Szabadi Martina Laura

Lőrincz György, a St. Andrea Borászat tulajdonosa, Mirkóczki Ádám polgármester, Pulay Polett, a Thummerer Pincészet ügyvezetője és Berényi Tamás, az Agria Film Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Kedd délelőtt a Villa Baroqueban ismertette, azaz Mirkóczki Ádám polgármester, dr. Lőrincz György borász, az Egri Borút Egyesület elnöke, illetve Pulay Polett, a Thummerer Pincészet ügyvezetője, valamint Berényi Tamás főszervező, Agria Film Kft. ügyvezetője az Egri Csillag Weekend idei programját. Az új egri csillagok közül 14 palackkal el is hoztak a sajtóeseményre. Berényi Tamás ismertette, a rendezvény április 28. és május 1. között tart, s ez idő alatt 20 borászat mutatja be csillagát, valamint 10 egyéb kiállító is elhozza termékeit. Lesz 4 gasztronómiai résztvevő, valamint ásványvizes és kézműves portéka is. A színpadon fellép az Andörkaver, a The Fellgod, a Pub Fusion duó, Báder Elemér jazz triója, a Strong Threesome Band és a Monacoustic.

Mirkóczki Ádám polgármester elmondta, hogy mindig nagy öröm, ha a város szezonnyitó eseményének elérkezik az ideje, ennek jelentősége az egész egri évadra kihat.

2023.04.18 - Egri Csillag Weekend sajtótájékoztató a Villa Baroque-ban - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Készülnek az Egri Csillag Weekendre
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Tavaly novemberben, amikor a 2023 költségvetés megalkotását elkezdtük, nem voltunk biztosak benne, hogy támogatni tudjuk ezt a rendezvényt. Nem kívánom senkinek azt az érzést. Azon dolgoztunk, hogy egy működőképes, ám nem csak a város működését biztosító, hanem nagyrendezvényeink megvalósulását segítő gazdálkodást találjunk. Létrejött egy költségvetés, amely nem az ideális hanem az elvárt minimumok mentén készült, a bevétel 3 milliárd forinttal kevesebb volt mint a kiadás. Ezt sikerült februárra nullára hozni. Az Egerben élők és az ide látogatók természetesnek veszik az olyan rendezvényeket, mint a csillag weekend, ezért is támogatja 2,5 millió forinttal az önkormányzat. Habár tudjuk jól, akár egy nullával több támogatás is jól jönne a kiemelten kezelt, belföldi és külföldi turisták által kedvelt rendezvénynek – fogalmazott. 

Hozzátette, az anyagiakon túl a szervezésben, engedélyezésben is minden segítséget megadnak, s reméli, sokan ellátogatnak majd a városba. Arra is kitért, külön öröm, hogy a fellépők mind egriek lesznek a csillag hétvége kulturális kavalkádjában. 

Pulay Polett arról beszélt, hogy 12. alkalommal lesz idén Egerben csillag weekend.

– Évről-évre népszerűsítjük a borvidék ikonikus fehér nedűjét. Jó adottsággal rendelkezik a borvidék fehérborok terén is. A borászok célja egy olyan cuvée, ami friss üde, de megfelelő módon prezentálja és képviseli a borvidéket. A borászok figyelnek a kiemelkedő minőségre. A rendezvény remek lehetőség, hogy a fogyasztók több kategóriában több termelőről kóstoljanak, beszélgessenek a borászatok képviselőivel, megismerjék a márkát – fogalmazott.

Dr. Lőrincz György kiemelte, egy ünnepi esemény a csillag hétvége, melyen együtt lehetnek, találkozhatnak a borászok és a fogyasztók. 

–Az egri csillag a borvidék jelentős stratégiai pontja. Az utóbbi 12 évben rengeteget egyeztettünk, sajátos egyéni bort akartunk létrehozni. A termék változása is ennek eredménye. Mindenkit szeretettel várunk hát erre a fesztiválszerű koccintásra, ahol az idei csillagokat bemutatjuk – invitálta a közönséget. Majd hozzátette, a bortermelők nevében köszöni a város anyagi és tervezésben nyújtott segítségét. Megköszönte továbbá Farkas Lászlónak, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács elnökének a segítséget az új borvidéki stratégia megvalósulásában. Berényi Tamásnak pedig azt, hogy már évek óta olyan rendezvényt szervez, amely méltó köntösbe öltözteti a borászok szezonnyitóját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában