Csillagászat Napja

2023.04.28. 13:54

Különleges távcsöveket próbálhatunk ki a Bükki Csillagdában

A Csillagászat Napja alkalmából távcsőbemutatót tartanak a Bükki Csillagdában szombaton.

F. V. E.

A Bükki Csillagdában készítették a gyönyörű fotót (Illusztráció)

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Ebben az évben április 29-én ünnepeljük a Csillagászat Napját. Ez alkalomból a Bükki Csillagda programjai kiegészülnek egy távcsőbemutatóval és egész napos szaktanácsadással, osztották meg közösségi oldalukon

Ezen a napon a Bükki Csillagda látógatói kipróbálhatnak egy közepes teljesítményű távcsőmechanikát, lencsés és tükrös távcsöveket, valamint egy binokulárt is.

– A Csillagászat Napját 1973-ban javasolta megtartani Doug Berger, az Észak-Kaliforniai Csillagászati Egyesület elnöke azzal a céllal, hogy népszerűsítsék, mindenki számára elérhetővé tegyék a csillagászatot. Mindezt úgy, hogy akár csak amatőr csillagászok tegyenek ki távcsöveket forgalmasabb helyeken, és mutassák be az égboltot bárkinek, aki arra jár. A jeles napnak már hazánkban is több mint két évtizedes múltja van, évről évre több ezer érdeklődő pillanthat csillagászati távcsövekbe, hála a nyilvános bemutatóknak. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombati napra esik – ismertette a Bükki Csillagda. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában