Antimikrobiális rezisztencia

2023.05.05. 15:09

Ha azt hitted, a kézmosás nem komoly dolog, tévedtél: a Markhotban még versenyt is szerveztek miatta

A Markhot Ferenc Kórház dolgozói a Kézhigiéné Világnapja alkalmából mérték össze tudásukat.

Sz.M.L.

10 csapat mérkőzött meg egymással

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Május 5. a Kézhigiéné Világnapja. Ezt a kampányt az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) még 2009-ben indította útjára. „Cselekedjünk együtt. MENTSÜNK ÉLETEKET! Mossuk meg a kezeinket!” – így hangzik a WHO által meghirdetett Kézhigiénés világnap 2023-as kampányszlogenje.  A 2023-as kampány témája, hogy közös cselekvéssel hatékonyabbá tehetjük a fertőzések és az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet – mondta pénteken Dósáné dr. Fekete Márta helyettes megyei tisztifőorvos az egri kórházban. A Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézetben ugyanis 10 csapat mérkőzött meg egymással, próbára téve tudásukat a témában.

Hosszú kihagyás után lehetett újra megrendezni a versenyt
Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Dr. Maszárovics Zoltán, a kórház orvosigazgatója kiemelte, hogy a kézfertőtlenítés, amely megakadályozza, hogy a fertőzések egyik betegről a másikra kerüljenek, a dolgozók nagy felelőssége. Dr. Thummererné Rebicsek Rita ápolási igazgató portálunknak elmondta, hosszú kihagyást okozott a járvány eme rendezvényben, utoljára még a pandémia előtt 2019-ben tartottak egy kézfertőtlenítési rekordkísérletet.

–  Most a járvány után úja felelevenítjük a játékos vetélkedőnk hagyományát, felhívva a figyelmet a kézfertőtlenítés és kézmosás fontosságára. Nyilván egy egészségügyi intézményben ez kiemelten fontos. Egyébként évente vannak oktatásaink a témában és gyakorlatikat is tartunk, a dolgozók egy gép segítségével ellenőrizhetik azt is, hogy megfelelően elvégezték e a fertőtlenítést. A mai vetélkedőn elméleti és gyakorlati rész is lesz, baktériumok és vírusok típusaitól kezdve a gyakorlati alkalmazásig minden témát érintünk. A csapatok plakátokkal nevezhettek a vetélkedőre, a plakátversenyt külön is díjazzuk – mondta dr. Thummerené Rebicsek Rita.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában