Rendezvény

2023.06.25. 08:03

A Múzeumok Éjszakáján igazi különlegességek is vártak Gyöngyösön + fotók

Gyöngyösön négy helyszínen várták a vendégeket a Múzeumok éjszakája napján. A Mátra Múzeumban 18 órakor kezdődtek a programok, amikor is a Cantare Városi Vegyeskar nyitókoncertjére került sor.

Sz. Sz. I.

Múzeumok éjszakája a Mátra Múzeumban

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyerekek rögtön birtokukba vehették a múzeumparkban az őslényhomokozót és a játékparkot. Báryné dr. Gál Edit történész, múzeumigazgató az Orczyak társadalmi szerepéről tartott előadást. Kollár Lajos hegymászó, expedícióvezető a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű programról beszélt az érdeklődőknek. 19 órától kezdődően indultak a tárlatvezetések a múzeum természettudományi pavilonjában, és zseblámpás tárlatvezetésre is sor került. 21 órakor Nemes Eszti lépett színpadra, valamint sötétedéstől az éjszakai rovarmegfigyelés fénycsapdázással programra vártak mindenkit. Az elszigetelt kontinens, Ausztrália elnevezésű időszaki kiállítás szakvezetéses megtekintése után zseblámpás kincskereső játék kezdődött 22 órakor, 23 órától pedig Szent Iván-éji tűzugrásban próbálhatták ki magukat a bátrak. A programok a Mátra Múzeumban 24 óráig tartottak.

A Szent Bertalan templom kincstára 18 óra óta óránként induló ingyenes tárlatvezetéssel volt megtekinthető. A templomtorony kilátója és a lapidárium kedvezményes belépővel látogatható volt még 21 órakor is.

A gyöngyösi ferences könyvtárban délután Lauf Judit kódexkutató tartott izgalmas előadást Nyelvemlékek és hamisítványok címmel. Az előadás hallgatósága megtudhatta, hogy a magyar nyelvű könyvnyomtatás megindulása előtti, immár ötszáz évnél is régebbi magyar nyelvű szövegeket nevezzük nyelvemlékeknek. Többnyire kézírásban, kódexekben vagy oklevelekben maradtak ránk. Az érdeklődők választ kaptak arra, hogyan maradtak fenn ezek az írások, milyen nyelvemléket őriz a gyöngyösi ferences könyvtár, sőt, arra is fény derült, vajon kik és miért hamisítottak nyelvemlékszövegeket. 

A Vachott Sándor Városi Könyvtár rendkívüli nyitvatartással várta a látogatókat. Két állandó kiállításuk, a Huszár Lajos Éremtár és a Herman Lipót Kiállítás ingyenes tárlatvezetéssel volt megtekinthető 16 és 18 óra között.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában