Világtalálkozó

2023.06.24. 19:20

Mátrafürediek Világtalálkozója: Amerikából meg a szomszéd utcából is jöttek + fotók

A mátrafüredi kötődésű emberek évenkénti találkozója mára minden érdeklődőt vendégül látó eseménnyé bővült.

Sz. Sz. I.

Látványos kutyás bemutatót láthattak Mátrafüreden

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Szombaton immár 7. alkalommal tartották meg a Mátrafürediek Világtalálkozóját a mátrai település Bene házában. A rendezvény célja mindig az, hogy a Mátrafüredről elszármazottak évente egyszer egy kellemes napot töltsenek együtt a László névnaphoz legközelebb eső hétvégén.

Takács László szervező portálunknak arról beszélt, hogy tíz éve indult a projekt egy véletlen találkozásnak köszönhetően. 

– Ollé László barátommal futottam össze, aki megkérdezte, lenne-e kedvem eljönni egy ilyen összejövetelre, mert szervezik. Rögtön igent mondtam, mert én az egész gyerekkoromat Mátrafüreden töltöttem, számomra ennél szebb hely a világon nincs. Az első alkalmat még rögtönöztük, és 30-40 vendégre számítottunk. Ehhez képest több mint 100-an jelentek meg. Szerencsére mindenki hozott üdítőt, szeszes italt, süteményt, és az ebédet is meg tudtuk oldani nagyobb létszámmal. Már akkor lehetett látni, hogy ez egy olyan esemény, amire ki voltak éhezve az emberek. A résztvevők között akadtak, akik 50-60 éve nem látták egymást, és boldogan ismertek rá gyerekkori játszópajtásukra, ifjúkori ismerősükre, barátjukra, vagy éppen szerelmükre. A településen tett nosztalgiakiránduláson 70-en vettünk részt. Kiültünk a szabadtéri színpadra, én szavaltam, mások énekeltek, és meglátogattuk a volt tanárainkat. A második alkalom már alapos előkészület után zajlott, gondos programszervezés előzte meg. Volt tombola, zene, hogy mindenki megtalálja a kedvére való időtöltést. Mivel a szakmám üvegcsiszoló, készítettem ólomkristály termékekből szép ajándékokat, amelyek tombolanyeremények lettek. Azóta is igyekszünk mindenkit valamivel megajándékozni, többek között van fődíjunk, különdíjunk, illetve a legfiatalabb illetve a legidősebb résztvevő díja – részletezte Takács László.

A szervező elmondta, hogy mára rendszeressé váltak a programok a világtalálkozón, és már nemcsak a mátrafüredi kötődésűek vehetnek részt az eseményen. 

– Tavaly a magyar favágó válogatott egyik tagja tartott nekünk bemutatót a sportpályán. A végére már mind odacsődültek a Füreden járó turisták, arra kirándulók is, és megvendégeltünk mindenkit. Azóta a kirándulók, a településen sétálók, kerékpárosok, ha betérnek hozzánk, jól érezhetik magukat velünk. Aki regisztrálja magát, az a tombolán is részt vehet. Itt senkinek nem kell fizetni semmiért. Ha valaki hoz magával elemózsiát, itókát, az jó, de ha nem, az se baj – mondta Takács László.

Mint megtudtuk, Amerika és Európa számos országából – például Németországból, Hollandiából, Spanyolországból – járnak rendszeresen régi ismerősök haza, Mátrafüredre. A rendezvény mögött nem áll háttéregyesület, magánemberként szervezi azt Takács László mellett Ollé László, Jánosi Gábor, Reisz József, Krigovszki Sándor és Molnár Gusztáv ötletgazda. A szombati, 7. világtalálkozón egyébként először az Új Nap Egyesület Mard-El kutyatanoda bemutatóját láthatták az egybegyűltek, majd a mátrafüredi iskolás évek felidézéseként nosztalgia-tornaóra következett. Az ebédet követően a borászat csodálatos világáról, a borkóstolás rejtelmeiről beszélt Tóth Tamás, a Tóth és Tóth Borászat főborásza. Ezután kirándulás következett a közeli Máriácska kegyhelyhez. A Bene házhoz visszatérve a nosztalgiázás, az anekdotázás tette önfeledtté a régi ismerősök további közös időtöltését.

 

 

képaláírás: Forrás: Czímer Tamás


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában