Villámárvíz

2023.06.10. 12:18

Szombat hajnalra gyűrték le a vészhelyzetet Zagyvaszántón, de még résen vannak

Zagyvaszántón szombat hajnali egy órára sikerült megszüntetni a vészhelyzetet, s bizakodnak abban, hogy a közeljövőben nem lesz szükség a péntek kora este elkezdett védekezéshez hasonlóra – tájékoztatott Fekete László, a község polgármestere. A lakosságot felszólította, hogy maradjanak készenlétben.

T. O.

A lakosságnak fel kell készülnie az újabb beavatkozásra is

Forrás: Zubor András

Fekete László , aki a helyi védelmi bizottság vezetője is egyben, elmondta: a problémát az okozta, hogy a megduzzadt Zagyvából a víz visszafolyt a település határában torkolló Szuha-patakba, veszélyeztetve a falu keleti felében lévő utcákat. Ez már régebben is előfordult, amikor jelentős áradat érkezett Nógrád vármegyéből.

A pénteki felhívásra csaknem háromszázan érkeztek a mentési munkálatok helyszínére; hetven tonna homokot, háromezer zsákot kellett elhelyezni, s ebben nemcsak a szántóiak, hanem más településekről érkezettek is közreműködtek. Petőfibányáról például Juhász Péter polgármester és Szluka Norbert alpolgármester vezetésével jöttek az önkéntesek, de szép számmal utaztak ide lőrinciek is. Miközben a férfiak a gáton serénykedtek, az asszonyok, lányok ellátták őket teával, élelemmel.

Mint arról beszámoltunk, pénteken este egyesével csöngettek be a zagyvaszántói portákra, jelezve, hogy elképzelhető, miszerint a lakóknak el kell hagyniuk otthonaikat. Erre végül szerencsére nem került sor. Fekete László szerint jó hír a szerencsétlenségben, hogy a közeli repceföld felfogta a csapadékvíz jelentős részét, így az nem egyszerre zúdult a falura.

A lakosság azonban még nem lélegezhet fel, folyamatos figyelőszolgálatot működtetnek, mivel Nógrád felől további árhullámokról érkeztek jelentések. Úgy tudjuk, az egyik kritikus pont a vasút alatti áteresz, amit szükség esetén a MÁV szerelvények odaküldésével erősít meg, hogy a töltés ellenálljon a víz nyomásának. A polgármester felhívta a helyiek figyelmét, hogy a készültséget továbbra is tartsák fenn, s az újabb vészhelyzet esetén azonnal reagálhassanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában