Vár rá a nagyvilág

2023.07.12. 20:40

Meggyógyult az Eger mellett elgázolt vadmacska, szabadon engedték

Rossz állapotban lévő vadmacskákat mentettek és gondoztak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakemberei. A remek ellátásnak hála az állatok meggyógyultak, s most vissza tudták őket engedni a természetes környezetükbe.

Fekete-Vadászi Erika

Hazánkban 2012 óta fokozottan védett fajnak számít

Forrás: bnpi.hu/Jakab Sándor

A BNPI mentőállomásán évente több, sérült vagy legyengült állapotban előkerülő, fokozottan védett vadmacska sikeres kezeléséről – és ami természetvédelmi szempontból még fontosabb –, életképes állapotban történő elengedéséről tudnak beszámolni. Idén júliusban két gyógyult egyedet engedtek szabadon, számoltak be az esetekről honlapjukon

– Egyiküket, egy fiatal kandúrt a tél végén életveszélyes állapotban, az Egerből északi irányba tartó főúton találták meg elgázolva. Az úttesten fekvő példányról a helyi vadgazdálkodó bejelentése alapján értesültünk. A gyors jelzésnek és Természetvédelmi Őrszolgálatunk helyszíni beavatkozásának köszönhetően az állat további sérüléseket már nem szerzett – részletezte a BNPI. Ennek a vadmacskának koponyasérülése volt, több hónapon át tartó felépülés után juttatták most vissza eredeti élőhelyére a szakemberek. 

A másik egy idősebb nőstény, mely a májusi, természetes táplálékban gazdagabb időszakban lefogyva, meglepően rossz fizikai állapotban került elő. A rossz kondíciójú vadmacska nem jó helyen, egy településszéli portán próbált élelmet keresni magának.

– Mindkét példány igazgatóságunk egri mentőállomására került. Állatorvosi felügyelet és szakszerű ellátás mellett addig vendégeskedtek nálunk, míg újra képessé váltak a szabad életre. Július elején sikeresen elbúcsúztunk tőlük, mindketten eredeti élőhelyükön, tisztásokkal tagolt, nagyobb kiterjedésű erdőkben kezdtek új életet – derültek ki a jó hírek a BNPI beszámolójából. 

Az európai vadmacska védelme azért is fontos, mert hazánkban 2012 óta fokozottan védett fajnak számít, és a pénzben kifejezett természetvédelmi értéke kétszázötvenezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában