Önkéntes munka

2023.07.16. 19:00

Özönnövények eltakarítására hív a Bükki Nemzeti Park, ajándékkal jutalmazzák a segítséget

Legyen Ön is aktív természetvédő! címmel hirdet önkéntes programot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI), a segítségért cserébe ajándékot adnak.

Fekete-Vadászi Erika

A bíbor nebáncsvirág is inváziós faj

Forrás: termeszeti.hu

A BNPI működési területén is nagy gondokat okoznak az inváziós növényfajok, amiket nevezhetnénk csak "szépséges szörnyetegeknek" is. A bíbor nebáncsvirág különösen a Tarna-Lázbérci Tájegységben, a Csernely-patak mentén a forrásvidéktől a Lázbérci-víztározóig, valamint Nekézseny és Uppony községek közti szakaszon terjedt el. Több probléma is van vele.

– A bíbor nebáncsvirág sűrű állományokat képez, elnyomja az eredeti lágyszárú növényzetet, teljesen átformálva az érintett ökoszisztémát. A természetközeli ártéri erdők spontán regenerálódását, megújulását és a szabályozott vízfolyások mesterséges rehabilitációját is akadályozza, ezáltal jelentős gazdasági károkat okoz. Sekélyen gyökerezik, a talajból könnyen kifordul, így nagyobb állományai veszélyeztethetik a partok stabilitását is. Letöredezett szárrészei vízfolyások segítségével szállítódhatnak, könnyen meggyökeresednek. A bolygatás kedvez terjedésének – tájékoztatta portálunkat a BNPI, s felhívták a figyelmet, hogy a növény virágzása idén július 24. és augusztus 11. között várható.

Ebben az időszakban két alkalommal hirdetnek önkéntes programot, a segítséget pedig díjazzák. 

A jelentkezők Baráth Zoltán természetvédelmi őr vezetésével vehetnek részt az inváziós bíbor nebáncsvirág irtásában.

bükki nemzeti park, bíbor nebáncsvirág
Amilyen szép, olyan káros
Forrás: Schmotzer András/BNPI

Július 29-én  8 és 12 óra között, valamint augusztus 5-én szintén 8-tól délig vehetnek részt a munkálatokban, találkozás mindkét nap az upponyi focipálya mellett lesz, védőkesztyűt a szervezők biztosítanak, majd kézzel húzzák ki az önkéntesek a növényeket a talajból. 

Az eseményre előzetes regisztráció szükséges az alábbi e-mail címen: [email protected]. A szervezők kérik, hogy az üzenetben jelöljék meg a résztvevők számát és a választott program dátumát., a tárgy mezőben pedig tüntessék fel, hogy „nebáncsvirág”.

– Ha hatékonyan távolítjuk el ezen özönnövényeket a természetből, felszámolásuk körülbelül négy év alatt hozhat végleg sikert. Legyenek részesei ennek a kiemelt természetvédelmi tevékenységnek! – hangsúlyozták. 

Aki részt vesz valamelyik napon, garantál ajándékot kap. Névre szóló oklevelet kapnak munkájukért, s ez tíz százalék kedvezményt biztosít a Bükki Csillagdában a helyszíni jegyvásárlás árából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában