Aratófesztivál

2023.07.01. 15:25

Sarudi aratófesztivál: a búza az élet, ahol megterem, ott van kenyér és nem nélkülöznek + fotók, videók

A térség országgyűlési képviselőjének, dr. Pajtók Gábornak fővédnökségével tartották meg Sarudon a 31. aratófesztivált. A település résztvevőket köszöntő polgármestere, Tilcsik István egy régi szólással kezdte a beszédét: a búza az élet, ahol búza terem, ott van fehér kenyér, ahol kenyér kerül az asztalra, ott ismeretlen a nélkülözés.

S. S.

31 évvel ezelőtt született meg Sarudon az Aratófesztivál gondolata, s a fesztivál azóta segít megőrizni ezt a régi szép hagyományt

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A faluvezető szavai szerint elérkeztünk a nyári mezőgazdasági munkák legfontosabb pillanatához, a Péter-Pál napi aratáskezdéshez. Ezek azok a napok, amikorra beérik a földművelő ember fáradtságos munkája, a jó terméssel, az alapos betakarítással megalapozhatja családja éves biztonságát.

A nyári mezőgazdasági munkák legfontosabb pillanatának egyike volt ez Sarudon
A nyári mezőgazdasági munkák legfontosabb pillanatának egyike volt ez Sarudon
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Jelképes időszak ez, ilyenkor jár a legmagasabban a nap, leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka – fogalmazott, majd felidézte a nagyszülők korabeli aratások körülményeit. Emberpróbáló napok voltak ezek, amelyek azonban összekovácsolták a családokat, a közösségeket, az aratóbanda tagjait – tette hozzá.

Szavai szerint a gépesítettséggel lassan feledésbe merültek az aratás hagyományai. Nem csak a munka, a hozzákapcsolódó szokások is. Ezért született meg 31 évvel ezelőtt Sarudon az Aratófesztivál gondolata, s a fesztivál azóta segít megőrizni ezt a régi szép hagyományt.

A beszédet követően Eperjes István plébános megáldotta az aratótáblát, s a csapatok pedig sorsolást követően belekezdtek a rendvágásba, az asszonyok pedig a marokszedésbe.

A nagyúti versenyzők kaszása Várkonyi Flórián portálunk kérdésére felidézte a régi időket, amikor a hatvanas években gyerekként már maga is megtapasztalta az aratás nehézségeit. Ekkor már ugyan megindult a gépesítés, a téeszesítés, de saját kis parcelláikon az egyéni gazdák még kaszával arattak.

– Hajnalban kimentünk, amíg a nagy meleg be nem jött, addig arattunk. Délben természetesen pihenés volt, a lovakat is elvittük megitatni. Ebéd után, amikor már enyhült a meleg folytattuk az aratást – mesélte az eseményen a gazda, aki a mai napig tart lovakat, s van fogata.

Hajnalban mentek ki és egészen addig arattak, amíg a nagy meleg be nem jött
Hajnalban mentek ki és egészen addig arattak, amíg a nagy meleg be nem jött 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A megannyi aratófesztiválra érkezett népi együttes közül portálunk az egri Senior Kulturális Kör asszonyait kérdezte arról, hogy milyen produkcióval készültek. Vezetőjük, Kovács Margit szavai szerint ahová hívják őket, oda mennek, és nagyon sok felé hívják is őket. Most itt néptáncot mutatnak be. Akik pedig vezetőjük mellett megérkeztek ide Sarudra, sorra és be is mutatkoztak portálunknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában