Ropognak majd a puskák

2023.07.05. 11:32

Sok újdonsággal készülnek a Végvári Vigasságokra az egri várban

A Dobó István Vármúzeum ebben az évben is megrendezi az egri nyár egyik legnagyobb, leginkább várt történelmi fesztiválját, derült ki a szerdai sajtótájékoztatón, melyet a vármoziban tartottak. A XXVII. Végvári Vigasságokat július 22-én és 23-án tartják, s a két nap alatt több mint száz hagyományőrző ver majd tábort a történelmi falak között.

F. V. E.

Kisgyerekektől egészen a nagyszülőkig mindenki számára készülnek programokkal

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Ringert Csaba, a vár igazgatója elmondta, 13 hagyományőrző csapat, 8 régizene együttes, valamint többek között kézművesek és zászlóforgatók is színesítik majd a két napot.

– Azért, hogy júliusban is legyen az egri váron belül egy hatalmas forgatag, rendhagyó módon, július végén rendezzük meg a Végvári Vigasságokat, augusztusban pedig a Gárdonyi napok lesznek. A covid miatt két évig csökkentett költségvetéssel dolgoztunk, tavaly viszont már készültünk újdonságokkal, és idén ezeket még tovább fokozzuk – kezdte az igazgató.

A Végvári Vigasságok egyben Régizene Találkozó is lesz idén, ugyanis a megszokottnál nagyobb hangsúlyt kap majd a muzsika. A zenekarok szombaton és vasárnap is végig játszanak majd, hozzájárulva így a korhű hangulathoz. 

Kisgyerekektől egészen a nagyszülőkig mindenki számára készülnek programokkal. 

Egyebek között kisállat simogatóval, kézműves bemutatókkal várják az érdeklődőket, valamint nem maradhat el a puskaropogás sem, ugyanis fegyverbemutatókat is tartanak, ismertette dr. Ringert Csaba, s kiemelte, az egrieknek kedvezményes jegyekkel készülnek.

A Végvári Vigasságok egyben Régizene Találkozó is lesz idén,
A Végvári Vigasságok egyben Régizene Találkozó is lesz idén
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Mesterségek utcája is színesíti a Végvári Vigasságok programkínálatát, melynek részeként minden megfogható, kipróbálható lesz, így például működés közben láthatnak egy kovácsműhelyt, valamint lehetőség lesz a nemezelés, a gyöngyfűzés, a fafaragás és a fazekasság fortélyainak megtanulására is.

– Úgy vettük észre, nagyon szeretik a gyerekek a zokni csata játékot, így ilyenen is lehetőség lesz ismét részt venni mind a két nap, illetve az „Ellenségek hírére, vitézeknek szíve” címmel nagyszabású hadibemutató részeként megismerhetik majd a magyar vitézek, a hős egri nők és a török katonák fegyvereit, öltözeteit is. A színpadon több alkalommal vicces jelenetek, a hagyományőrzők által írt és előadott színdarabok járulnak majd hozzá a felhőtlen kikapcsolódáshoz – részletezte az igazgató, aki megjegyezte, a Múzeumok Éjszakája miatt hiányérzetük van, hiszen azt elmosta az eső, ezért bár nem tartják meg újra, de szombaton hosszított nyitvatartással készülnek. Este 10-ig látogathatók lesznek a kiállítások, tárlatvezetések nélkül, és este a Bordó Sárkány ad koncertet, majd tűzzsonglőr produkció, máglyagyújtás és táncház zárja a napot. 

A legkisebbeket a Kalandozó Komédium Történelmi Játéktere, a Betyártyana és játszó- és babászínház is várja. 

A hagyományokhoz híven, szombaton véradásra várják az önkéntes donorokat a várban. 

A Végvári Vigasságok további részletei megtalálhatók az esemény honlapján

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában