Társadalom

2023.08.22. 18:37

A marihuána legalizálásáról beszélt Zacher Gábor hatvani toxikológus + videó

Németországban módosítanának a marihuána használatának szabályozásán, ennek apropóján kérdezte Zacher Gábort a HírTv.

Szabadi Martina Laura

Németországban heves vitákat váltott ki egy új, marihuána használattal kapcsolatos megengedőbb törvénytervezet – számolt be a HírTv. Az adásban a hatvani Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet orvosát, dr. Zacher Gábor toxikológust kérdezték a marihuána elleni és melletti érvekről. Amerikában több államban, Prágában és Barcelonában sem számít már a használata törvénybe ütköző cselekménynek.

– Az orvosi marihuánát Európában nagyon sok helyen használják, a legmagasabb evidencia szintű bizonyítékok vannak rá, hogy mind a pszichoaktív alkotója akár egyéb más alkotóknak van pozitív hatása egyes idegrendszeri, autoimmun vagy gyulladásos bőrbetegségekre, illetve daganatok növekedését is tudja gátolni. Ugyanakkor hazánk még a legalizálásra nem érett meg. Az első lépés az orvosi felhasználás engedélyezése, a második a dekriminalizáció a harmadik pedig a legalizáció. Az, hogy erre megérjen a társadalom Magyarországon legalább 10-15 év – fogalmazott.

Hazánkban tiltják a használatot. Az adás szerint a kabinet által elfogadott német törvénytervezetnek még át kell mennie a parlamenten, de 25 grammban maximalizálná az egy személy által birtokolható mennyiséget, 3 növény birtoklását is megengedné, a 18 év felettiek kanabiszklubokban vásárolhatnának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában