Probléma

2023.08.09. 08:02

Felelőtlenül veszélyeztették volna Abasárt, engedély nélkül depózták az akkuhulladékot

Abasáron, az egykori laktanyában bukkantak rá az elektromos autók akkumulátor gyártásából megmaradt alkatrészekre, hulladékokra.

Tóth Balázs

Kazsu Attila polgármester kedd esti posztjában felelőtlenségnek tartotta az esetet

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A sajtóban megjelent hírek szerint az abasári laktanya területén található csarnokban ezer hordónyi, az elektromos autók akkumulátorainak gyártásából megmaradt, de nem veszélyesnek elkönyvelt, selejt darabokat, illetve hulladékokat talált az egyik olvasójuk.

A hír nyomán portálunk megkereste a Heves Vármegyei Kormányhivatalt, illetve a vármegyei katasztrófavédelmet. Megkérdeztük, hogy mikor érkezett hozzájuk bejelentés arról, hogy Abasáron akkumulátor hulladék tároló létesül. Érdeklődtünk arról is, mely cég kért erre engedélyt. Ha nem kért, mely vállalkozás telephelyén tárolják a hulladékot? Ennek a tárolásnak milyen szabályoknak kell megfelelnie? Milyen típusú és mennyiségű hulladékot tárolnak az abasári laktanyában kialakított raktárban? Milyen vizsgálatokat folytatnak az ügyben, ha szabálytalanságot találnak, akkor mire számíthat a tárolást végző vállalkozás? Honnan származhat a hulladék? Heves megyében hány cég foglalkozik elektromos autók akkumulátor alkatrészeinek gyártásával és vannak-e kérelmek ilyen üzemek létesítésére?

A kormányhivatal a válaszában azt írta, ellenőrzést tartottak egy abasári telephelyen, ahol nagy mennyiségű ipari tevékenységből származó hulladék engedély nélküli gyűjtését és tárolását állapították meg. A kormányhivatal megtiltotta a további szabálytalan tevékenységet és a hulladékok elszállításáról rendelkezett. Hulladékgazdálkodási hatósági eljárás van folyamatban.

A katasztrófavédelem szerint 2023. július 19-én a Heves Vármegyei Kormányhivatal felkérése alapján szakembereik a környezetvédelmi hatósággal közös ellenőrzést tartottak az abasári volt laktanya területén. A helyszínen tapasztaltak alapján a katasztrófavédelem tűzvédelmi hatósági hatáskörében eljárást indított, amely folyamatban van. Egy másik kérdésünkre azt írták, Heves vármegyében elektromos autók akkumulátor-alkatrészeinek gyártását végző gazdálkodó szervezet számára jelenleg nincs katasztrófavédelmi engedély kibocsátva.

Abasár polgármestere, Kazsu Attila kedd este közösségi oldalán arról írt, elkeseríti, hogy a vízkrízis után néhány évvel egyesek újra felelőtlen viselkedéssel veszélyeztették volna a település, a Mátra, a lakóhelyünk környezetét, mégpedig üzleti érdekből.

Arról is beszámolt, hogy 2002 óta ugyanabban a magántulajdonban van az egykori abasári honvédségi laktanya. Az önkormányzat, mióta ő a polgármester, semmilyen telephely- vagy raktározási engedélyt nem adott ki arra a területre. Ami az akkumulátorgyártással kapcsolatba hozott anyagok tárolásával történhetett a laktanyában, az engedély nélküli, szabálytalan magánakció volt.

Amikor erről értesült az önkormányzat, azonnal megkeresték az illetékes hatóságokat. A rendőrséggel, a kormányhivatallal, hulladékgazdálkodási szakemberekkel közös helyszíni szemlén vettek részt. Az abasáriakkal együtt remélik, a hatóságok megfelelő szigorral fognak eljárni, és a kormányhivatallal történt egész napos egyeztetésünk során kedden ígéretet kapott arra, hogy mielőbb elszállíttatják a hulladékot. Az önkormányzat részéről továbbra is mindent megtesznek, hogy segítsék az ügy mielőbbi megnyugtató rendezését, írta.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában