Vendégmunkások

2023.08.21. 15:24

Hatvan: A Mi Hazánk megkapta a választ a külföldi munkavállalókkal kapcsolatban

A Mi Hazánk Mozgalom hatvani alapszervezetének elnöke szerint túl sok az idegen ajkú vendégmunkás a környéken, ezért a téma kapcsán adatigényléssel fordultak a kormányhivatalhoz és a város jegyzőjéhez. Mindkét levelére megérkezett a válasz.

Tari Ottó

Kismihók Tamás és Dócs Dávid sajtótájékoztatója: „Hatvan a hatvaniaké!”

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Mint megírtuk, a hónap elején sajtótájékoztatót tartott Hatvanban Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője és Kismihók Tamás, a párt városi elnöke. Kismihók Tamás úgy vélekedett, hogy  az utóbbi időszak egyik legnagyobb problémája, miszerint rengeteg külföldi vendégmunkás dolgozik a környéken. Megtalálható köztük ázsiai, muszlim, filippinó, szerb és ukrán munkavállaló is, emellett a közeli településeken élők is hasonló hírekről számolnak be.

– Nagyon sokan keresték meg pártunkat azzal, hogy a fizetésnapokon tapasztalható dorbézolás, hangoskodás megkeseríti a hatvaniak életét – mondta a városi elnök. – Valószínűleg ez sokaknak jó üzlet, de a többség nyugalmát zavarja. Elküldtük kérdéseinket a jegyzőnek és a kormányhivatalnak, remélve, hogy a rendelkezésre álló határidőn belül válaszolnak.

Kismihók Tamás szerint a pártja egyebek közt arra kíváncsi, hogy mennyi külföldi vendégmunkás dolgozik hivatalos engedéllyel az ipari parkban lévő gyárakban, összesen hányan tartózkodnak Hatvanban, mennyi családi házat és egyéb magántulajdon alakítottak át munkásszállóvá, utóbbiak megfelelnek-e az előírásoknak, ellenőrzik-e ezeket a helyeket, az üzemeltetők betartják-e a jogszabályokat, illetve valós létszámot adnak-e meg, ha megkérdezik őket? A hatvani elnök szerint a helyzet annyira súlyos, hogy annak orvoslásához az ipari parkra ki kellene tenni a „Megtelt” táblát.

A Heves Vármegyei Kormányhivatal megküldte a választ a Mi Hazánk adatigénylésére. A fontosabb témákat érintve kifejtik, miszerint arra nézve, hogy mennyi külföldi vendégmunkás dolgozik a Hatvani Ipari Parkban hivatalos munkavállalási engedéllyel, a munkáltatóknak a foglalkoztatott külföldi munkavállalók számát tekintve adatszolgáltatási kötelezettségük nincs, arról a Járási Hivatal nem tud tájékoztatást nyújtani.

Arról sincs adat, hogy mennyi külföldi tartózkodik (lakik) Hatvanban hivatalosan. Hogy mennyi családi ház, lakást alakítottak át munkásszállónak, az erre vonatkozó nyilvántartás vezetése a települési jegyző hatásköre.

A Mi Hazánk arról is érdeklődött, hogy tartanak-e ellenőrzést a vendégmunkások szálláshelyén. A válasz szerint a jegyző hatásköre a szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel összefüggő hatósági ellenőrzés. A jogszabályi előírások érvényesítésével kapcsolatban értesítést küld a népegészségügyi feladatkörében eljáró Járási Hivatalnak. A jegyzőtől ennek megfelelő megkeresés nem érkezett, így a Járási Hivatal ellenőrzést nem tartott.

Hogy a munkásszállásokat üzemeltetők valós létszámokat adnak-e meg, erre vonatkozóan a Járási Hivatal nem rendelkezik információval. Ugyanígy arról sem, hogy a munkásszállók üzemeltetői betartják-e az ilyen helyekre szükséges szabályokat, közegészségügyi előírásokat, fizetik-e utána az adót.

Kismihók Tamás portálunkkal közölte: a fentieket követően a hatvani önkormányzat jegyzőjétől is kaptak választ, de abban felhívták a figyelmet, hogy tájékoztatásukat nem a nyilvánosságnak szánják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában