Meglovasítva

2023.08.23. 13:00

Hatvantól Hortig hajtották a lipicaikat, aztán világgá szaladtak a lótolvajok

Fényes nappal loptak el két értékes lovat a Hatvan melletti Sóderostól ismeretlenek. Miután lefülelték őket, Vámosgyörk irányába elszaladtak. A négylábúak szerencsére megkerültek.

Tari Ottó

Az eset egyik áldozata

Forrás: Mátraaljai VándorlÓ Sport-és Hagyományőrző Lovas Egyesület

Mint portálunk megtudta, augusztus 21-én, hétfőn délután egy horti származású férfi tanyájáról elloptak két jelentős értékű, tisztavérű lipicai lovat. A károsult tanyája a Hatvan melletti bányatavaknál, ismertebben a Sóderos közelében található. Az elkövetőknek volt bátorságuk fényes nappal a karámhoz menni, kihajtani az állatokat, majd azokat a földutakon át egy Hort és Atkár közötti szántóföldre vezetni. Minderről Laska Niki horti állatvédő aktivista és szavaival egybehangzóan a Mátraaljai VándorlÓ Sport- és Hagyományőrző Lovas Egyesület egybehangzóan számolt be nyilvános Facebook-bejegyzésben.

A folytatás sem szívmelengető, ugyanis a tolvajok a négylábúakat biztonsági övekkel egy árokban lévő fának kötözve hagyták. Mivel több hasonló próbálkozás is történt az elmúlt időben, a szakemberek nyomkövető segítségével beazonosíthatták a lovak tartózkodási helyét.

– Sokan vártuk a tolvajokat, tárt „karókkal”. A sötétben meg is jelent a három gyanúsított, akik céltudatosan álltak neki késsel elvagdosni a biztonsági övet, s e közben sikerült megakadályozni őket – folytatta az eset ismertetését Laska Niki. – Az illetők ekkor futásnak eredtek a sötét erdős, nádasos terepen. Nagyon nagy szerencséjükre egyelőre sikerült kereket oldaniuk, de a keresésük zajlik, ezért további információkat egyelőre nem oszthatok meg.

Az aktivista egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenki vigyázzon az állataira és egyéb értékeire. Egyben megköszönte a rendőrség, a polgárőrség, a falubeli civilek és helyi lovasok összetartását, akik a sötét éjszakában saját testi épségüket kockáztatva, szinte pillanatok alatt a helyszínre értek. A lovak sértetlenül úszták meg a kirándulást, így hamar sikerült lószállítóra rakni és eljuttatni tulajdonosukhoz!

– Az esetből tanulva, ha bárki hasonlót lát, hívjon segítséget, és ne veszítse szem elől, mi történik! – zárta gondolatait Niki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában