Heol.hu podcast

2023.09.29. 06:55

A Nemzeti Vágtával és kutatókkal várnak Hevesben a hétvégén

Összegyűjtöttük a hétvége programjait, hogy olvasóink tudjanak miből válogatni.

Heol.hu

A hétvégén rendezik meg az idei Nemzeti Vágtát, Szilvásváradon

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szeptember 29., péntek

 Eger:

  • A BorzBárban (33-as pince), a Szépasszony-völgyben élőzenével is készülnek a látogatóknak. Pénteken este fél 9-kor Nyikes Linda és Báder Miklós fognak fellépni. Minden alkalommal tökéletes bulihangulatot varázsolnak. A belépés ingyenes, viszont érdemes asztalt foglalni a +36 20 395 7469-es telefonszámon.
  • Igazi kis utcabál feeling vár mindenkit szeptember utolsó pénteki napján, a Műhely Bar&Feeling-ben. Kellemes- dallamos zenei felhozatal lesz amíg a nap süt az elhúzható üvegfal alatt, utána azért feszesebb olykor törtebb ütemek is előkerülhetnek. De próbálják majd megtartani az est könnyed vonalát, persze ki tudja mi sül ki belőle. A Solid Groove Collective egy most alakult kulturális egyesület, mely szem előtt tartva a megújulás fogalmát, ragaszkodik a múlt értékeihez. Így egész este bakelit szettek lesznek hallhatóak az alapítótagoktól és Sabee-tól. Zeneileg a microhouse lesz előtérben, de itt-ott egy-két breakbeat is elcsattanhat. A belépés ingyenes, helyszín Eger, Kracker udvar 2.
  • 17:00 órai kezdettel Magda Dávid orgonaművész koncertje lesz a Szent Bernát ciszterci templomban. A belépés ingyenes, a programra a szervezők mindenkit szeretettel várnak.
  • Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen rendezi meg a Kutatók Éjszakáját, melynek gazdag programjai között kiemelt figyelmet kap a klímaváltozás hatásainak bemutatása, az ökotudatos életmód szemléltetése. A természettudományokat és a kutatói pályát népszerűsítő rendezvény, három helyszínen valósul meg: az Eszterházy téren, a Líceumban és a Leányka úti egyetemvárosban. A résztvevő, innovatív ipari cégek és további szakmai szereplők az energiahatékonyságról és klímavédelemről szóló feladatokkal, ügyességfejlesztő és képességvizsgáló eszközökkel is várják az érdeklődő diákokat. Az egyetem kutatói és oktatói a közkedvelt kémiai és fizikai show mellett a tudomány minden területéről érdekes előadásokkal várják a látogatókat. Reggel 8 órától estig színpadi show-k, koncertek, családi programok, gyárlátogatások, izgalmas témák és sok-sok játék vár mindenkit az Eszterházy téren és a Líceumban. Az Eszterházy tér és a Leányka úti campus között az érdeklődők a Kutatók Éjszakája különjáratot vehetik igénybe. A részletes program leírás itt található meg. Minden program ingyenes.

Gyöngyös:

  • Idén is lesz Kutatók Éjszakája a Károly Róbert Campuson, 17 órától kezdődnek majd a program és egészen 22 óráig tart majd. Sok érdekes előadással és programmal készülnek a szervezpk. Többek között lesznek érdekes előadások, természetfotozóás, GMO mentes élelmiszerek, mesterséges intelligencia, napelemek és még sok más témakörökben. De megrendezésre kerül az 5. Mátra Szumo kupa, vagyis a LEGO robotok csatája. 

Szeptember 30., szombat

Szilvásvárad:

  • Kezdetét veszi a Nemzeti Vágta a Lipicai Lovasközpontban. 11:30-kor kapunyitás, 12:00-kor a versenyzők eskütétele és a Nemzeti Vágta ünnepélyes megnyitója,  12:30-kor Kishuszár Vágta 1-8. előfutam,  14:00-kor Nemzeti Vágta 1, 2, 3, 4, 5. előfutam, 15:15-kor Fogatvágta I. előfutam,  15:35-kor Nemzeti Vágta 6, 7, 8, 9, 10. előfutam 16:50-kor Fogatvágta II. előfutam, 17:10-kor Nemzeti Vágta 11, 12, 13, 14, 15. előfutam, 18:25-kor Fogatvágta III. előfutam, 18:35-kor Kocsitoló verseny előfutam,  18:50-kor Nemzeti Lovas Díszegység és Honvéd Huszár Díszegység bemutatója, majd 19:05-kor Győri Ördöglovasok bemutató, 19:20-kor Méneshajtás – Szilvásváradi ménes zárja a napot. 

Eger:

  • A Népmese Napja alkalmából a Bródy Sándor Könyvtárba, 11 órától 15 óráig várják a családokat és egyedülállókat, mesekedvelő fiatalokat és időseket, gyerekeket és felnőtteket mesével, kézműves programmal, közös játékkal, tánccal. Vendégük lesz egész nap a Kisgombos Könyvesbolt, így lesz könyv, nyomat és játékvásár is. Gombos Kata és Csömör Zsuzsa a biatorbágyi Kisgombos Könyvesbolt vezetője és munkatársa szívmelengető történeteket mesélnek, Bertalan Flórával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi énekes hallgatójával együtt énekelhetünk és tehetjük emlékezetessé a napot.
Forrás: Bródy Sándor Könyvtár
  • A Dobó utca 12. szám alatt található Várműhely immár 7. alkalommal rendezi meg a Tarisznyavári Mulatságokat. A kora újkori várnép életmódját ismerhetik meg az egyes mesterség-bemutatók alapján. Mialatt új és hasznos ismeretet sajátítanak el a látogatók, az alkotás örömének részesei is lehetnek, mert a vállalkozó szelleműek köpülővel vajat-, nemezjátékot és fajátékot, tűzzománcból díszgombot, vagy akár egy zúzoló nevű hangszert is elkészíthetnek. Megismerkedhetnek a kora újkori hagyományokra épülő konyhával, annak fűszereivel, gyógynövényeivel, valamint ennek a kornak a ruhadarabjaival, öltözködési szokásaival. Elsajátíthatják a szablyavívás alapjait. Aki szeretné kipróbálni ügyességét, bátorságát, az egy kis vitézi akadálypályán ezt megteheti. A legkisebbeket állatsimogató és a hozzá kapcsolódó játékos feladatok várják. A programon résztvevő érdeklődők 15 órakor pedig egy különleges vezetett vársétára indulhatnak, mely érinti a nap témájához kapcsolódó várbeli helyszíneket.

Hatvan:

  • XXIV. Arcok és Sorsok Országos Portré Biennálé megnyitója lesz 11 órától a Hatvani Galériában. Az év kiemelt képzőművészeti eseménye a biennálé, melyre az egész országból és külföldről is érkeznek alkotások. A megnyitón kerülnek átadásra – a szakmai szűri döntése értelmében – a biennálé díjai. Köszöntőt mond Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere, a kiállítást pedig F. Balogh Erzsébet festőművész nyitja meg. A tárlat október 28-ig tekinthető meg.
Forrás: hatvaniturizmus.hu
  •  Szombaton 9 órától a Grassalkovich Művelődési Ház-ban egy egész napos fesztivál lesz, ahol a résztvevők közösen élhetik meg a jóga áldásos hatásait. Neves jóga oktatók és előadók részvételével, valamint gyakorlásokkal, meditációval és beszélgetésekkel együtt. 
Forrás: hatvaniturizmus.hu

Gyöngyös:

  • Az idei évben sem maradhat el az állatkert egyik legnagyobb sikerű rendezvénye az éjszakai állatkerti séta, látványos éjszakai állatetetésekkel, bátorságpróbával, lesz TapiZoo, IllatoZoo, HallgatóZoo és FóbiáZoo, hogy mindenki próbára tehesse tűrőképességét vagy ügyességét, esetleg leküzdhesse félelmeit. Kezdés 17 órakor a Gyöngyösi Állatkertben, a részletes programjuk itt olvasható.

Sarud:

  • Sarud Község Önkormányzata szervezésében Kukorica fesztivál lesz. Egy egész napos aktív kikapcsolódásra várja a családokat és a baráti társaságokat Sarud Község Önkormányzata! Ez a nap a kukorica körül forog majd , legyen szó vetélkedésről, játékról, kézműves alkotásról vagy akár a gasztronómiáról! Kukoricatörő verseny, helyben frissen kemencében sütött kukorica görhe és kenyérlángos, valamint főtt kukorica, kézműves foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek, elektromos kisautó bérlési lehetőség gyerekeknek, sütisütő verseny, népzenei együttes előadása, és tűzzsonglőr bemutató várja, az odaérkezőket.

Október 1., vasárnap

Szilvásvárad:

  • Folytatódik a Nemzeti Vágta, a második egyben a zárónappal. 8:30-kor kapunyitás, 9:00-kor Kishuszár Vágta 1-4. középfutam, 10.00-kor Nemzeti Vágta 1, 2. középfutam, 10:40-kor Nemzeti Vágta 3, 4. középfutam, 11:35-kor Nemzetközi futam I. előfutam, 11:50-kor Nemzetközi futam II. előfutam
    12:05-kor Kocsitoló verseny döntő, 12:35-kor Vágtass, ugorj, hajts a KB Autoteam díjáért! – díjugrató és kocsi páros, 13:25-kor A Nemzeti Lovas Díszegység, Magyar Honvédség gr. Nádasdy Ferenc Huszárosztály és a Készenléti Rendőrség lovasainak bemutatója, 13:50-kor Jótékonysági Sztárfutam
    14:00-kor Nyergelés és lóápolás bemutató kishuszárokkal, 14:10-kor Puszta ötös és csikós bemutató, 14:25-kor 1848-49-es csatajelenet bemutató
    14:40-kor Pusztai Róka bemutatója, 14:55-kor Győri Ördöglovasok bemutatója, 15:20-kor Kishuszár Vágta döntő, 15:35-kor Fogatvágta döntő, 15:50-kor Tündérkert történelmi lovasfelvonulás, 16:25-kor Nemzetközi futam döntő és díjátadó, 16:50-kor Nemzeti Vágta döntő és díjátadó és vegezetül 17:30-kor Méneshajtás – Szilvásváradi ménes.

Hatvan:

  • 10 órától a Hatvani Református templomban Hálaadó Istentiszteletet tartanak a 125 éves Hatvani Református templomért. Igét hirdet Nagytiszteletű Nyilas Zoltán esperes, valamint köszöntőt mond Horváth Richárd polgármester. Hallható lesz Millisits Máté művelődéstörténész és Dr. Tatai István előadása. Az alkalom után szeretetvendégség lesz a templomkertben. 

Füzesabony:

  • A Közösségi házban, Idősek napja alkalmából 17 órakor Soltész Rezső fog énekelni a füzesabonyi szépkorúaknak. 
Forrás: Füzesabonyi Média Nonprofit Kft.

Hallgassa meg podcasten is:

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában