Szőlő, bor, pezsgő

2023.09.21. 15:09

A noszvaji szakember is zsűrizett a pezsgők világbajnokságán

A nyertes pezsgőpincészet tagjai hatalmas elismerésként élik meg az elért sikereket.

Hornyák Réka

Komoly magyar siker született a Pezsgő-világbajnokságon. Idén a Sauska Borászatok két pezsgője is rangos helyezést ért el – olvasható a Sauska Pezsgőpince Facebook oldalán. 

A pezsgők versenyét immár tizedik éve rendezik meg minden évben. A világbajnokság zsűrijében szerepelt a noszvaji Márkus György, Magyarország egyetlen nemzetközileg is elismert bor- és pezsgőszakértője, akivel a hónapban podcast beszélgetést folytattunk lapunknál. A pezsgőkritikus több magyar pezsgőt is kóstolhatott a verseny folyamán. Idén rekordszámú, szám szerint 21 ország csaknem ezer pezsgője volt a nevezettek között. A 12 napig tartó vakkóstoló és értékelési folyamat során 147 arany- és 249 ezüstérmet osztottak ki. 

Ebben a rendkívül erős mezőnyben a Sauska Borászatok két pezsgője is neves eredményt ért el. A borászat több tagja - mint a főborász és a szőlész - is a gyöngyösi egyetemen és a helyi szőlőbirtokokon szerzett alaptudást. A Brut Magnum NV nevezetű pezsgő megismételte sikerét és idén is aranyérmet kapott. Egy másik, az Extra Brut 2016 nevezetű pezsgő pedig ezüstérmes lett. 

– Két érdekes karaktert díjazott tőlünk idén a zsűri. Tudtuk, hogy a Brut Magnumunk mindig tud újat mutatni komplexitásban és eleganciában, ennek titka a non-vintage tételek esetében a reserve bor, melyre kiemelt figyelmet fordítunk. 2016-os extra brut pezsgőnk pedig hatalmas visszaigazolás, elsősorban Tokaj-Hegyalja számára, hiszen ez a pezsgő kizárólag őshonos fajtákból, furmintból és hárslevelűből áll. Az már csak hozzáad szépségéhez, hogy több mint öt évig volt seprőn, gyönyörű, érett tétel – emelte ki Hanusz Ádám borász, a budafoki Sauska Pezsgőpince szakmai vezetője. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában