Életet hosszabbíthat

2023.09.30. 16:46

A transzplantáció új esélyt ad az életre, emelte ki Egerben az államtitkár + fotók

Pénteken kezdődött és vasárnap ér véget a Szervátültetettek Országos Találkozója, amelyet immár huszonegyedik alkalommal rendez meg a Magyar Szervátültetettek Szövetsége. Részt vett a szombat délelőtti tanácskozáson, és átadta a díjakat a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős államtitkára, dr. Beneda Attila is.

Sike Sándor

Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Séra Attila és Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az államtitkár megfogalmazása szerint ahogyan a "bemeneti pont" mellett, ahol a családokat biztatjuk a várt, remélt, kívánt gyermek megszületésére, úgy a "kimeneti pontnál", az élet meghosszabbításának a lehetőségénél is aktívaknak kell lennünk. Emlékeztetett arra is az államtitkár, hogy bár a szervtranszplantáció egy egészen különleges, talán a legfejlettebb része az egészségügynek. Jelentősége pedig abban van, hogy az életet tudja adni, meghosszabbítani a donorok segítségével.

– Negyedszázada már, hogy létrejött a Szervtranszplantáltak Szövetsége, ami egy nagyon erős betegszervezet, persze a donorok segítségével. De legalább ennyire fontos, hogy ötven éve volt az első magyar veseátültetés. Egyes kutatások szerint több, mint harminc évvel képes meghosszabbítani az életet a transzplantáció. Ez egy egészen különleges szám, s családügyi jelentősége is van, hiszen családok tudnak így együtt maradni édesanyák, szülők, gyermekek családjukkal együtt tovább élni – hangsúlyozta.

Pénteken kezdődött és vasárnap ér véget a Szervátültetettek Országos Találkozója
Bekker Dávid és Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Beszélt arról is, hogy 2007-ben csatlakoztunk az Eurotransplanthoz, s így már nem csak Magyarországról, hanem Európa csaknem valamennyi országából érkezhetnek a donorok, ezzel hatékonyabb gyorsabb a transzplantáció, ami legfőképpen a betegek érdeke – fogalmazott a családügyekért felelős államtitkár. 

A konferencián elhangzó beszédét követően az államtitkár tizenegy személynek, illetve szervezetnek nyújtotta át a Szervátültetettek Szolgálatáért-díjat, s közülük Prof. Dr. Járay Jenő Életműdíjat vehetett át. A további kitüntetettek: Prof. Dr. Fülesdi Béla, Dr. Szederkényi Edit, Dr. Kovács János Balázs, Dr. Szilvási Anikó, Vitéz Andrea, Dr. Grózli Csaba, Séra Attila, Milos Imre, valamint a Business Softwer Solutions Kft. és a Petőfi Rádió. Számos elismerő oklevelet is átnyújtott a KIM államtitkára a Hunguest Hotel Eger&Park konferenciatermében zajló tanácskozáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában