Érdekvédelem és életminőség

2023.09.30. 15:10

Egerben ünnepel a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, 25 éve alakultak + fotók

Az új szerv új életet jelent, sokan második születésnapként ünneplik a szervátültetést. Elkezdődött a Szervátültetettek Országos Találkozója (Trapi-napok) keretein belül.

Szabadi Martina Laura

Dr. Mihály Sándor előadása a konferencián

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szombaton kezdődött a Szervátültetettek Országos Találkozója a Trapi-napokon belül. Az eseményen a 25 éves fennállását ünnepli a Magyar Szervátültetettek Szövetsége. A Szövetség 1998 óta működik 16 tagszervezet ernyőszervezeteként és dolgozik a mintegy ezer 300 szervre váró és 5 ezer 200 magyar szervátültetett ember teljes értékű életéért. 

– Rendkívül meghatottan állok most itt, hiszen negyed évszázad nagyon sok idő – mondta Berentei Judit, a szövetség elnöke, majd ismertette a szövetség 25 éves fennállásának mérföldköveit. A szervezet sport, betegedukációs, érdekvédelmi és közösségi programjainak köszönhetően egyre több szervátültetett ember képes dolgozni, sportol aktívan, él teljes értékű családi és közösségi életet. Az évfordulóról egyrészt szakmai konferenciával és a „Szervátültetettek szolgálatáért” díj ünnepélyes átadásával emlékeznek.

Sokan voltak kíváncsiak az előadásokra
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

–  Sok olyan dolgot csináltunk, amellyel sikerült segítenünk egymásnak. Jó magam a is 28 éve vagyok vesetranszplantált. Minden a sporttal kezdődött, 1987-ben a szervátültetettek világjátékán. Ekkor alakult meg az első világszövetség, s ezt követően alakult meg az első hazai szövetség Székely György szervezésével. Míg 1987-ben 58 veseátültetés történt Magyarországon, addig 1997-re már négy transzpalntációs centrum működött, s 307 vese, 18 máj, 4 szív átültetés történt. Ahogy nőtt a transzplantáltak száma nőtt az igény a szerveződésre is – idézte föl.

Kiemelte, nem csak a sportra, az egészségmegőrzésre volt igény, hanem az érdekvédelemre is. Hozzátette, megalakult a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetsége, melynek szintén elnöke volt tavalyig, s addigra közel 40 tagországa volt.

– Kiemelném a 2012-es konferenciánkat, melyet Gondolatok a szervátültetettek életéről címmel az MTA berkein belül tartottunk. Ez nagyban hozzájárult a szövetség jó hírnevéhez. Pécsett tartottuk 2006-ban IV. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságát, melyre rengetegen érkeztek. A sport mellett mint már említettem az edukáció is rendkívül fontos, 2015 és 2020 között 21 Képzett Beteg Programot szerveztünk. Ezeken olyan közvetlen kapcsolat alakul ki orvos és beteg között, amire más módon lehetőség nem adódott. Sajnos 2020 után a járvánnyal már jelenléti formában nem, de online akadémiakeretén elül folytatódott ez is – ismertette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában