Mentés volt

2023.09.20. 14:03

Egy halottat és két sérültet találtak a mustgázzal telt egri pincében a tűzoltók a gyakorlaton + videó

Szeptember a korai szőlőfajták szüretének időszaka, sok pincében már forr a must Heves vármegye borvidékein is. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Az ilyen helyzetekre készültek fel szerdán egy gyakorlattal vármegyénk katasztrófavédelmének szakemberei.

Fekete-Vadászi Erika

Legfontosabb a légzésvédelmi készülék, ami a hátukon volt látható a gyakorlat idején, továbbá álarcot is viseltek

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A mustgáz a gyümölcsök, így a szőlő és a must erjedésekor keletkező szén-dioxid, amely a levegőnél nehezebb gáz, és az oxigént kiszorítva a padló szintjétől feltölti az adott helyiséget. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, így egy szellőzés nélküli pincében oxigénhiányos környezetet hoz létre, és rövid idő alatt mérgezést szenvedhet, aki ilyen pincébe megy le. A tünetek szédülés, hányinger és mentális zavar formájában is megmutatkozhatnak. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás is követheti, ismertette a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság .

A mustgázzal kapcsolatos balesetek megelőzése érdekében szűkebb hazánk katasztrófavédelmi szakemberei és a Heves Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság felkészítő gyakorlatot szerveztek szerdán egy egri pincébe. 

A gyakorlat célja, hogy a tűzoltók felkészüljenek az ilyen jellegű beavatkozásokra, felelevenítsék ismereteiket, hogy ha hasonló helyzetben kérik segítségüket, akkor gyorsan és szakszerűen tudjanak beavatkozni, hiszen akár néhány perc is életet menthet. További cél az is, hogy felhívják az emberek figyelmét a szüreti időszakban a pincékben jelenlévő szén-dioxid-gáz veszélyeire.

A szerdai gyakorlaton a tűzoltók egy veszélyes gázzal telített, sötét pincéből való mentést mutattak be. Egy fabábú és élő ember is a segítségükre volt.

Papp Zsolt tűzoltó alezredes, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője ismertette a szituációt.

– Egy valós helyzetet idézve azt próbáltuk szimulálni, hogy miközben munkálatokat végeznek a pincében, szén-dioxid gáz kerül a légtérbe, és mivel ez nehezebb, mint a levegő, így alulról felfelé fokozatosan kiszorítja az oxigént, emiatt a lent tartózkodók nem jutnak levegőhöz és bajba kerülnek. Az ő mentésüket kellett végrehajtani a kollégáinknak – mondta el portálunknak Papp Zsolt, akinek szavaiból az is kiderült, a feltételezés szerint azt szimulálták, hogy egy ember már lent a pincében meghal, a másik kettőt pedig élve találják, és ki kell hozniuk. 

A speciális felszereléseknek köszönhetően a szakemberek gyorsan végrehajtották a mentést. 

Legfontosabb a légzésvédelmi készülék, ami a hátukon volt látható a gyakorlat idején, továbbá álarcot is viseltek. Azért van ezekre szükség, hogy a lenti légtértől elválasszák a tűzoltókat. Ez a saját életük megóvása érdekében is fontos, valamint mihelyt megtalálják a sérültet, akkor a saját légzőkészülékükből azonnal friss levegőt tudnak juttatni neki, meggyorsítva így a sikeres mentést, részletezte a tűzoltósági főfelügyelő. Hozzátette, sajnálatos módon minden évben elő szokott fordulni mustgáz okozta kisebb nagyobb sérülés a szüret idején Heves vármegyében. Ezek kellő odafigyeléssel megelőzhetők. 

– A pincészetek nagy részénél direkt szellőztetés van, ventilátorral friss levegő juttatható be. Felszerelhetők szén-dioxid érzékelők, melyek bizonyos szintet elérve jelzik ennek a gáznak a jelenlétét, és ilyenkor figyelmeztetik a lent tartózkodókat, akik a hangjelzés után el még biztonságban el tudják hagyni a pincét. A közismert gyertyás megoldás is alkalmazható, amennyiben nincs szén-dioxid jelző készülék – ismertette Papp Zsolt. 

A gyertyás módszer esetében fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, minél közelebb a talajszinthez, és úgy menjünk le a pincébe, s ha a gyertya elalszik, azonnal hagyjuk el a pincét!

A tűzoltósági főfelügyelő megjegyezte, hogy a Gyöngyös környéki pincéknél már találkoztak olyan megoldással, ahol felfelé megy a pincevájat, s ott a szén-dioxid magától távozik a pincéből, így ezekben a pincékben nem jelent veszélyt a mustgáz.

Kiemelte, baj esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot, hogy a tűzoltóság szakemberei gyorsan segítséget tudjanak nyújtani a bajbajutottaknak. 

Nézd meg, hogyan készültek fel a valós helyzetekre vármegyénk tűzoltói: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában