Főzőverseny

2023.09.17. 11:27

Még szamárhús is főtt a gyöngyösi versenyen + fotók

Győzelmet ért idén a Leves gárdájának hétpecsétes titka a gyöngyösi Görgényi László Főzőversenyen.

Szabó István

Főzőverseny a gyöngyösi szüreti napokon

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A gyöngyösi Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál második napján ugyan csak 15 órakor kezdődtek a programok, a rendezvénynek helyt adó Fő térre torkolló Dr. Puky Árpád utcában már órákkal előtte nagy volt a sürgés-forgás. Már délután egy óra körül mennyei illatok csalogatták az érdeklődőket a hagyományos Görgényi László Főzőversenyre. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola egykori országos hírű szakmai elméleti tanáráról, szakács szakoktatójáról, mesterszakácsról elnevezett gasztronómiai eseménnyel kapcsolatban Bodonyi Gabriella, a Mátra Művelődési Központ művelődésszervezője arról beszélt portálunknak, hogy tizenhat csapat mutatta meg idén a szakácstudományát. 

– Pörkölt és gulyás kategóriákban lehetett versenyezni. Pontosan délben volt szabad meggyújtani a tüzet. Minden főznivalót kizárólag nyersen lehetett hozni, tilos volt előfőzést alkalmazni. Az ételeknek fél ötig kellett elkészülni, akkor kezdődött a zsűrizés. Az ételminták számozott bográcsokban kerültek a bírálók elé, így nem tudhatták, melyik csapat főztjét kóstolták – összegezte Bodonyi Gabriella. 

Amíg rotyogtak a pörköltek és a gulyások a kondérokban, természetesen mindenki bizakodó volt a végső sikert illetően. Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere a Momentum és az MSZP csapatát erősítette.

– Gulyást főzünk különböző sertésadalékokból. Bízunk benne, hogy minden jól alakul. Sör is került bele egyébként, de a márkáját nem áruljuk el, az titok. A szakácsok szerint ez adja a végső siker reményét. Abban bízunk, hogy a sör nélkül is győztes lenne, de azt gondoljuk, mindezt a sör biztossá teszi – mondta Kárpáti István. 

A Pandúrok a konyhában elnevezésű szakácsformáció üstjében –  mi más, mint –  pandúrgulyás rotyogott. Nemes Gábor a lecsós alapon marhalábszárból készülő étel készítését részletezte. 

– Babérlevél, jó sok fokhagyma kerül bele, hogy pikáns legyen. Természetesen pirospaprika is kell hozzá, de borsot és köményt is teszünk bele. A végén, amikor a marhalábszár már kezd megpuhulni, akkor tesszük hozzá a zöldségeket. A legvégén gomba, zöldbab, zöldborsó és egy kis velő "bolondítja meg"– sorolta Nemes Gábor.

A Jobbik Gyöngyös csapata marhagulyást főzött, mondta Faragó Tamás, Gyöngyös önkormányzati képviselője.

– Az alapanyag lábszár, ami tegnapi vágás. Nagyon korán keltünk, hogy elhozzuk a friss húst. Kiváló mesterszakácsunk, Kollányi Bence készíti az ételt, ő az egyik gyöngyösi óvoda gyermekeire főz. Mi, többiek, azt adjuk hozzá pluszban, amit lélekben és szeretetben lehet. De ettől lesz a legjobb – bizakodott Faragó Tamás.

Betyárgulyást főzött a gyöngyösi tűzoltók szolgálati csoportja, közölte portálunkkal Tóth Gábor. Mint mondta, a recept titkos, részleteket nem lehet elárulni róla. Birkapörkölttel versenyzett, de emellett szamárhúst és halászlét is főzött a gyöngyösi roma nemzetiségi önkormányzat, mutatott körbe az üstökön Vidák Gábor elnök.

– A recept roma hagyomány, a titkot nem szabad elárulni. A jó fűszer nélkül nincs jó étel. Az a lényeg, hogy sok hagymával kell készíteni, de nem szabad túlzásba vinni, és az erőspaprikával is ez a helyzet. Teszünk bele szemes borsot, babérlevelet, fokhagymát, meg egy kis Erős Pistát, ami besűríti a levét. És természetesen vörösbort is – részletezte Vidák Gábor.

Alföldi betyárgulyással nevezett a főzőversenyre Ducza József vezetésével a gyöngyösi Városom, szeretlek Egyesület.

– Ennek az ételnek az a különlegessége, hogy pörköltalapról indul, és ugyanúgy megy bele zöldség, répa, ettől lesz alföldi. Füstölt csülökkel dúsítjuk, és kockaburgonya fő bele. A különlegességét a sampinyon gomba adja, majd a végén parasztos módra készített zsemlegombócot főzünk bele – sorolta Ducza József.

A Wirgha Márk gasztrospecialista, továbbá Nagy Zoltán királyi főszakács, valamint Molnár Sándor, a Molnár Pékség vezetője, illetve Nyilas Ilona, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke alkotta zsűri döntése alapján végül pörkölt kategóriában a Cefrebarátok és sógorok csapata, míg gulyás kategóriában a Leves nevű gárda győzött. Ez utóbbi formáció idei elsőségének külön érdekessége, hogy a tavalyi versenyen semmit sem voltak hajlandók elárulni a titkos receptjükről. A csapat nevében az elmúlt évben Szűcs Levente csak annyit mondott portálunknak, hogy a jövőben is lesznek versenyek, azért őrzik hét pecsét alatt a mesterfogásaikat. A taktika idén látványosan bejött.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában