Országfásítás

2023.09.28. 18:00

Több településen is ültetnek fákat ősszel Hevesben

Eddig vármegyénkben több mint 1600 fát ültettek el a a Településfásítási Programban.

Molnár Helga

Kápolnán Kiss Norbert is ültetett már fát

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Tovább zöldülnek a hazai kistelepülések. Szeptember első hetében megkezdődött a Településfásítási Program harmadik ütemének őszi ültetési időszakában ültetendő sorfák kiszállítása az önkormányzatokhoz. 2023 őszén összesen 345 településen, nyolcezer sorfát ültetnek el – írja az Országfásítás program honlapján.

A harmadik éve tartó program teljes időszakában összesen 46 ezer sorfát ültethetnek el a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb települések Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjának keretében. A települések a klímaváltozást és az eltérő helyi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból, minimum 10, maximum 30 sorfát választhattak a készlet erejéig, egy településre átlagosan 23 fa jutott. A sorfák kiszállításáról a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. gondoskodik. A program koordinálását az Országos Erdészeti Egyesület segíti, aki a szakszerű ültetéshez az állami erdőgazdaságokkal együttműködve egy helyi erdész szakember jelenlétét is biztosítja.

A honlapról kiderül, több Heves vármegyei település is a nyertesek között van. Így Aldebrő, Bélapátfalva, Bodony, Bükkszék, Bükkszentmárton, Detk, Egercsehi, Egerszalók, Egerszólát, Feldebrő, Füzesabony, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöstarján, Kál, Karácsond, Kerecsend, Kisköre, Lőrinci, Mezőszemere, Mónosbél, Nagyréde, Pély, Petőfibánya, Tarnaszentmária és Visonta kap fákat. Eddig összesen Heves vármegyében 1634 fát ültettek el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában