Old timerek

2023.09.23. 08:35

Veterán autók túráznak Hevesben

Szombaton a Mátrában és a Bükkben zárul az Oldtimer Szuperkupa, az Érsekkertben ki is állítják a kocsikat.

Tóth Balázs

Veterán autó a Dobó téren

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szeptember 23-án mintegy száz veteránautó és különleges youngtimer indul Domonyvölgyből, hogy az év utolsó, öregautós eseményén megmutassák magukat az ország északi régiójában.

Idén a Bükkön keresztül vezetnek az itinerjelek a végállomásra, mintegy 250 kilométer megtétele után érkezik meg a Chrono Classic mezőnye Egerbe. A változatos útvonalon tizenkét ügyességi feladat is vár a résztvevőkre a navigálás mellett. 1954-től napjainkig sokat fejlődött az autógyártás, a változatos autókaraván visszarepít a régi időkbe. A végállomáson különleges jármű köszönti a célkapuban a mezőnyt.

A szervezők közlése szerint a hagyományosnak mondható túrát immár tizenötödik alkalommal rendezik meg. Az ország minden szegletéből érkeznek autómatuzsálemek a Lázár Lovasparkba, ahonnan 8:45-kor, percenként rajtolva indulnak útnak a hibátlan állapotban lévő járművek. Útközben számtalan itinerjel vezet az ügyességi feladatok felé, melyeken századmásodperc pontosan kell haladni. A feladatokon túl pecsétállomásokat és különleges tárgyakat kell majd megtalálniuk a résztvevőknek.

A Chrono Classic túraverseny az Oldtimer Szuperkupa, Magyarország legnagyobb veteránautós túraverseny-sorozatának utolsó futama, ahol a gyönyörűen restaurált és műszakilag kiváló állapotban lévő autók nem csak kiállításszerűen láthatók, hanem működés közben hallhatóak, „érezhetőek”.

A rajt után Apc és Pásztó felé veszik az irányt, majd először a bátonyterenyei Maconka-tónál pihennek meg a résztvevők. Innen Szilvásváradra érkeznek, majd Ózd és Bélapátfava után Egerben fejeződik be az egynapos kaland. Délután fél öttől érdemes kilátogatni az Érsekkertbe, ahol műsorvezető mutatja be az autókat.

A túra keretein belül zajló verseny nem a gyorsaságról szól, a résztvevőknek mindenütt előírt időpontokat, átlagidőket és átlagsebességeket kell a KRESZ szerint betartaniuk. Az autóban ülő páros - vezető és navigátor - tökéletes összhangban kell együttműködjenek egymással, az autóval, és mechanikus stopperórájukkal. Az ügyességi szakaszokon az előírt szintidőt századmásodperc pontossággal kell teljesíteniük! Minden századnyi eltérés (akár korábban, akár később érkeznek a feladat végéhez az előírtnál) egy hibapontot jelent, a győztes pedig az lesz, aki a nap során a legkevesebbet gyűjti be ezekből. A sportélmény mellett a fő cél egy kellemes autózás az ország egyik legszebb vidékén, csodás környezetben.

A túrán 33 márka képviselteti magát a különböző kategóriákban, ma is létező, de letűnt márkák is szerepelnek a rajtlistán 1954-től napjainkig: Alfa Romeo, Austin Healey, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Ferrari, Fiat, Ford, Honda, Jaguar, Lada, Lamborghini, Lancia, Lotus, Mercedes-Benz, MG, Mini, Nissan, NSU, Peugeot, Pontiac, Porsche, Puch, Renault, Rover, Saab, Skoda, Triumph, Volkswagen, Volvo, VW is az indulók között lesz.

A Chrono Classic mezőnyét az az 1930-ban gyártott Ford A-modell fogadja a célban, mely szerepelt Az angol beteg című nagysikerű filmben. Az Almássy gróf életét bemutató alkotást 7 Oscar-díjjal jutalmazták, melynek egyik ikonikus jelenetében ezzel az öreg Forddal szelik át a sivatagot a főszereplők. Az autót a forgatás miatt átalakították, egyedi platót és nagy, ballonos kereket kapott. A 3 sebességes váltó utolsó fokozatában 105 kilométer per órás sebességre volt képes. A film forgatása óta (1996) máig megtalálható benne a sivatagi homok.

2023.szeptember 23. szombat, 99 résztvevő

Első autó

Helyszín

8:45

RAJT - Domonyvölgy (Zártkörű)

9:10

Heréd, Vörösmarty tér

9:35

Apc, Községháza

10:25

Bátonyterenye (Maconka), Horgásztó

10:55

Nádújfalu, Egri út végi kitérő

11:15

Bükkszenterzsébet, Alkotmány utca

11:40

Mikófalva, Községháza

12:00

Szilvásvárad, Lipicai Étterem

14:00

Bánhorváti, Templomok tere

14:15

Putnok, Gárdonyi út (Tanuszoda)

14:45

Ózd, Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

15:45

Borsodnádasd, Petőfi tér

15:50

Balaton, Köztársaság tér

16:10

Bélapátfalva, Apátság parkoló

16:45

CÉL - Eger, Érsekkert


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában