Visszahelyezték

2023.10.16. 10:51

A Brezovay-címer újra a nagyrédei kastély homlokzatát díszíti

A címer visszahelyezése a ma óvodaként működő épület felújításának része volt.

Szabó István

A helyére emelik a Brezovay család címerét

Forrás: Siposné Fodor Judit polgármester/Facebook

Nagyrédén újra visszakerült a ma óvodaként funkcionáló egykori Brezovay-kastély homlokzatára a családi címer, adta hírül Siposné Fodor Judit polgármester.

– Általam ismeretlen okból 26 évvel ezelőtt lekerült az óvoda homlokzatáról a címer. Régi tervünk volt visszahelyezni, de egy 200-240 kilogramm súlyú márvány dísz esetében ez nem egyszerű feladat. Most, a kastélyépület felújítása kapcsán azonban megvalósíthatóvá vált az elképzelésünk. Szeretnék köszönetet mondani Tóth Péternek, aki sokunkkal együtt, szívügyének tekintette a címer eredeti helyére való visszahelyezését. Péter az elmúlt években, és közvetlenül a visszahelyezés előtt is többször restaurálta az épületdíszt – részletezte a polgármester.

Siposné Fodor Judit arról is tájékoztatott, hogy a Brezovay család címere kék pajzs alakú, tóban úszó hattyúval. A sisakdíszeként két borostyángally között zöld leveles 3 vörös rózsával  megrakott ezüst kereszt látható. A színei kék-arany, valamint vörös-ezüst. A Brezovay család nemesi adományozó oklevele 1700. augusztus 10-én kelt, tette hozzá a polgármester.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában