Életmentők

2023.10.18. 11:25

A négy testőr új mentőmotorokra szállt, kettőt azonnal riasztottak is

Több tízmillió forintnyi adomány gyűlt össze az Országos Mentőszolgálat Alapítványa kérésére.

Szabó István

A négyből két motoros mentőt már az első napon riasztottak új Hondájával

Forrás: Mentoalapitvany.hu

Szeptemberben szolgálatba állhatott az a négy új Honda típusú mentőmotor, amelyekre hónapok óta gyűjtött az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Alapítványa, tájékoztatta portálunkat dr. Czakler Éva, az alapítvány kuratóriumának alelnöke, az OMSZ szolgálatvezető főorvosa. 

– Nagy örömünkre eredményesen zárult a kampányunk, és szeptemberben, a budapesti Városligeti Mentőnapon átadhattunk 4 új Honda típusú motort a Mentőmotoros Szolgálatnak. A járművekkel még október végéig találkozhatunk az utakon, hiszen máris szolgálatba álltak. A nagyértékű, egyenként 7 millió forint összegű motorok teljes felszereléssel, egyedülálló minőségű mentési táskákkal álltak szolgálatba már a mentőnap idején. A több tízmillió forintnyi adomány csakis nagylelkű támogatóink összefogásával valósulhatott meg, hálásan köszönöm nekik. Alapítványunk kiemelt célja, hogy az évi 2600 életmentő bevetés teljesítéséhez a legjobb mentőmotorokat biztosíthassuk bajtársaink számára, hogy minél gyorsabban érjenek a baleset helyszínére és minél hatékonyabban kezdhessék meg az életmentést – részletezte dr. Czakler Éva.

A balesetek sérültjeinek ellátásához szükséges minőségi eszközökkel teljesen felszerelt motorokat bárki megnézhette az idei Városligeti Mentőnapon, ahol azonban némi izgalom is adódott a mentési bemutató közben: a négy járműből ugyanis csak kettő szerepelhetett az érdelődők előtt. Nagy Norbert motoros mentő, akit három éve kértek fel, hogy szervezze újra a speciális mentőmotoros egységet, az Alapítvány weboldalán számolt be a történtekről. 

– Nem hiába kaptuk meg bevetésre készen az új Hondákat, már a mentőnap idején két valódi riasztást kaptunk, így két motorral is éles bevetésre kellett indulnunk – közölte Nagy Norbert.

Deutsch Ákos Heves vármegyei vezető mentőtiszt portálunk kérdésére már korábban elmondta, hogy Heves vármegyében motoros mentőszolgálat nincs, de bárhol az országban járva a segítségükre szorulhatunk. 

– Motoros mentőszolgálat csak bizonyos helyeken van a mentőszolgálatnál, így a Balaton környékén, Gödöllőn, és a budapesti Markó utcai központban. E szolgálat megalapítását az indokolta, hogy sokkal mobilabb, sokkal gyorsabban el lehet indítani riasztás esetén. Mentőtiszt vagy orvos szolgál ezeken a motorkerékpárokon. A felszerelésük megfelelő ahhoz, hogy gyorsan a helyszínre tudják juttatni az életmentő eszközöket. Azonnal meg tudják kezdeni az ellátást, amíg a földi egység oda nem ér, hogy bekapcsolódjon és elszállítsa adott esetben a beteget, illetve sérültet. Lényeges tudnivaló az, hogy a motoros mentőszolgálatokat főként autópályák mentén létesítették, illetve Budapesten a nagy dugók elkerülése érdekében, mert a mentőmotoros egységek a feltorlódott autók között manőverezve gyorsabban odaérnek a helyszínre – magyarázta korábban Deutsch Ákos. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában